Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

duvorpavagn.jpg
Elaine Axelsson filmade duvorna när de teståkte spårvagnen i vagnhallen i Gårda. Bild: Privat

Här provåker duvorna spårvagnen

I Stockholm tar duvorna tunnelbanan – det är sen gammalt. Nu kanske kusinerna i Göteborg försöker att lära sig bekvämt resande. En film från vagnhallen i Gårda visar hur två nyfikna duvor provåker spårvagnarna.

I Stockholm är det ett välkänt fenomen att duvorna tar tunnelbanan mellan olika stationer på gröna linjen.

2016 rapporterades det om att duvorna brukar vänta på tunnelbanetåget vid Hökarängen för att promenera ombord tillsammans med övriga passagerare och sedan kliva av på nästa station Farsta centrum.

"Till Duvemåla?"

När GP frågade Västtrafik vid tidpunkten kände de inte till några händelser med duvor som tar spårvagnen eller bussen. Men nu kanske de börjar lära sig?

På torsdagen lade Elaine Axelsson upp en film med titeln "Går denna vagnen till Duvemåla?", på Facebook. På filmen syns två fjäderklädda fripassagerare som lugnt spatserar omkring på vagnen.

Bland kommentarerna spekulerar göteborgarna om nästa station möjligen kan heta Skatås och om fripassagerarna är ett ärende för biljettkontrollanterna.

Spårvagnen är dock inte ute i trafik. Filmen är inspelad i vagnhallen i Gårda där Elaine Axelsson jobbar som servicearbetare.

– Det kommer duvor ombord på vagnarna hela tiden. Jag förstår inte hur de lär sig att de ska gå ombord på dem, säger hon.

Hon berättar att det bor mycket duvor vid vagnhallarna och att förare någon gång har råkat få med dem sig ut i trafik när de stänger dörrarna, men att de annars brukar kliva av innan färden börjar.

Inga rapporter om duvor ute i trafik

– De håller sig mest i hallen, spatserar runt som ingenting och flyger uppe i taket vid i verkstaden, säger hon.

Och kanske har duvorna en del att lära innan de är lika resvana som storstadsduvorna i Stockholm.

Västtrafiks presschef Mette Ramquist känner inte till att det brukar vara fripassagerare i Göteborgs kollektivtrafik.

– När de är i rörelse och folk är ombord är det nog inte så vanligt att duvorna hoppar på. Vi har inga rapporter om att varken duvor eller andra djur brukar resa med kollektivtrafiken i Göteborg, säger hon.

– Vår målgrupp är människor och eventuellt deras husdjur. Men inte duvor eller andra sådana fripassagerare.

Mest läst