Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här patrullerar Soldiers of Odin i Göteborg

Medborgargardet Soldiers of Odin har nu etablerat sig i Göteborg. Under långfredagen sågs flera personer som har tröjor med gardets emblem patrullera i centrala Göteborg.

Just nu går medlemmar ur medborgargardet Soldiers of Odin ut och patrullerar på Göteborgs gator. GP har tidigare skrivit om hur det gardet, som enligt Expo har högerextrema rötter, börjat få spridning i Sverige. Vittnen har sagt till GP att det är ungefär 20 personer som rör sig runt Drottningtorget i centrala Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi har fått in uppgifter om att det är ett tjugotal personer som är nära centralen. Vi har en polispatrull som är satta på att undersöka vad de gör och vad de vill, säger Johan Josarp, polisens vakthavande befäl i Göteborg.

Enligt TT startades SOO av en finsk nazist. Flera av medlemmarna i Sverige ska vara dömda för grova brott och ha nazistiska sympatier, enligt Expo. SOO:s talesperson i Sverige har tidigare sagt att de inte är högerextrema. Alla avdelningar i gardet agerar individuellt och Soldiers of Odin Göteborg har för tillfället drygt 300 medlemmar i sin facebookgrupp.

- Än så länge har vi inga uppgifter om att de siktats någon annanstans i Göteborg, säger Johan Josarp.

Tidigare har avdelningar ur gruppen setts patrullera i både Trelleborg och i Stockholm.

Även i Kungsbacka har man varit oroliga att gardet ska dyka upp på grund av att flera överfall ägt rum i området den senaste tiden, något som ännu inte skett enligt polisen i Kungsbacka.

Läs också: Oro i Kungsbacka efter misstänkta överfall

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.