Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Åke Ericson

Här kan missbrukare byta sprutor till hösten

I november öppnar Sahlgrenska en mottagning för sprutbyten. Syftet är att minska risken för spridning av blodsmittor som HIV och Hepatit C.
– Det är ett sätt att nå dem som har ett intravenöst missbruk, säger överläkare Lars-Magnus Andersson.

ANNONS

Tidigare i år tog regionstyrelsen beslut om att starta fyra mottagningar för sprutbyten i Västra Götaland. Syftet är att minska risken för spridning av blodsmittor som HIV, Hepatit C och Hepatit B bland personer som injicerar narkotika.

Nu står det klart att mottagningen i Göteborg kommer att placeras på Östra Sjukhuset.

– Malmö har haft det här jättelänge och även Stockholm sedan ett antal år tillbaka. Det är ett sätt att nå dem som har ett intravenöst missbruk för att i första hand minska smittspridning, säger Lars-Magnus Andersson, överläkare och verksamhetschef för Infektion vid Sahlgrenska, där sprutbytet kommer att ingå.

ANNONS

18-årsgräns för sprutbyten

Mottagningen riktar sig till personer i alla åldrar som är folkbokförda i Västra Götaland. För att få tillgång till sprutbyten och nya kanyler krävs dock att man är över 18 år.

– Från början var gränsen 21 år, men man har kommit ned ett steg. Lagen är helt enkelt skriven så, vill man ta det ytterligare ett steg så är det en politisk fråga, säger Lars-Magnus Andersson.

Därutöver kommer mottagningen att erbjuda en rad hjälpinsatser.

– Det här ger möjlighet att erbjuda annan hjälp för dem som vill ha det. Det kan vara vanlig sjukvård, tandvård, kvinnosjukvård eller snabbspår till beroendevård och kontakt med socialtjänst, säger Lars-Magnus Andersson.

Sprutbytesmottagningen kommer att vara bemannad av sjuksköterskor och undersköterskor med tillgång till läkare, kurator, barnmorska och tandläkare. Den beräknas kunna öppna i november.

– I Stockholm och Malmö har man sett att man når fler i en grupp som inte alltid har en etablerad kontakt med vården, konstaterar Lars-Magnus Andersson.

ANNONS