Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bussföraren filmades när han smsade och körde samtidigt. Bild: Arkiv / Patrik Grenn
Bussföraren filmades när han smsade och körde samtidigt. Bild: Arkiv / Patrik Grenn

Här kör och smsar bussföraren samtidigt

Efter att dagligen ha sett bussföraren titta ner i mobilen medan han kör, tröttnade till slut Patrik Green och tog upp mobilkameran. Samma dag anmälde han händelsen till Västtrafik.

Patrik Green pendlar till jobbet med buss varje dag. På resan som går mellan Billdal och centrala Göteborg brukar han av gammal vana sitta långt fram i bussen. I slutet av förra veckan såg han att bussföraren satt sysselsatt med sin mobiltelefon, samtidigt som han körde, en händelse som SVT Nyheter Väst tidigare skrivit om

– Jag satt som vanligt och lyssnade på en ljudbok, när märkte att han verkade smsa samtidigt som han körde, säger Patrik Green.

Bussen körde i hög hastighet på en trafikerad väg.

Föraren gjorde "tummen upp"

Patrik säger att han tidigare har sett bussförare rikta uppmärksamhet mot mobiltelefonen medan de kör. I år har han hittills anmält fyra liknande incidenter till Västtrafik.

– Jag såg det igen senast i morse. I 9 av 10 fall anmäler jag det för att markera att det inte är okej, säger Patrik Green.

Den här gången bestämde han sig även för att filma händelsen. I filmklippet går det att se hur föraren vänder blicken ner mot mobilskärmen och skriver på den samtidigt som han kör. Det går att höra hur Patrik uppmanar föraren att fokusera på körningen, varpå han får en "tummen upp" som svar.

Västtrafik har nolltolerans

Det är oklart om föraren märkte att Patrik filmade händelsen. Så fort han klev av bussen skickade han en anmälan till Västtrafik. På sina anmälningar har han fått återkoppling om att Västtrafik har nolltolerans mot den typen av beteende och att de ser mycket allvarligt på saken. Men det verkar inte ha hänt så mycket mer. 

– Västtrafik har ju biljettkontrollanter. Kanske borde de ha kontrollanter för sådant här med? Eller kanske övervakningskameror som filmar föraren?, säger Patrik Green.   

Västtrafik: "Helt oacceptabelt"

Hos Västtrafik tycker man det är bra om man, som Patrik ses göra i filmen, säger till bussförare som bryter mot mobilförbudet. Resenärerna uppmanas höra av sig till Västtrafik om de ser att det inträffar.

– Det man ser på filmen är helt oacceptabelt. Vi ser väldigt allvarligt på det här och det råder totalförbud mot att förarna använder mobiltelefoner medan de kör, säger Jens Holmberg, pressinformatör på Västtrafik. 

Tidigare har Västtrafik gått ut med information till företagen som kör bussarna om vilka regler som gäller. Men nu ska det ses över vad som går att göra ytterligare. Föraren på filmen jobbar inte längre kvar.

– Han var anställd av ett av företagen som kör bussarna. Efter samtal har de beslutat att hans anställning ska upphöra, säger Jens Holmberg.

Mest läst