Här förbereds Göteborgs-Postens nyårsfyrverkeri

På Göteborgs Fyrverkerifabrik i Billdal jobbas det för fullt med att färdigställa Göteborgs-Postens årliga nyårsfyrverkeri.
För att underhålla publiken måste man överraska och tänka nytt, säger Fyrverkerifabrikens grundare Martin Hildeberg.

ANNONS
|

I lagerlokalen ligger rader av fyrverkeripjäser prydligt ordnande i höga hyllor. Martin Hildeberg visar oss runt.

– Jag blir fortfarande barnsligt förtjust över att se nya bra grejer, säger han.

Varje år reser han tillsammans med kolleger till tävlingar och utställningar, för att kompetensutveckla varandra. Men också för att träffa människor från hela världen som arbetar med fyrverkerier.

– Vi åker i regel till Kina varje år. I år har vi även besökt Spanien för att titta på provskjutningar. Vi tävlar också en till två gånger per år.

500 kg fyrverkeri

Att fyrverkerier får olika former och färger beror på den kemiska kompositionen i pjäsen.

ANNONS

– Genom att göra olika satser som monteras i olika hylsor och rör, och blanda dem med olika kemikalier får de olika färger. Strontium ger exempelvis en röd färg, barium en grön färg och koppar blå.

Varför smäller vissa fyrverkerier?

–Har man snabbreagerande kemiska satser i behållare som sprängs sönder, låter de väldigt högt. Saker som inte smäller beror på att de brinner långsammare. Det är en konsekvens av själva sprängkraften. I regel vill man ha stora effekter på himlen och då måste det smälla. Utan separationsladdningen faller effekterna bara rätt ner.

Fyrverkerifabriken har aktivt tagit ett stort miljöansvar, och vill ständigt förbättra sina produkter.

– Alla verksamheter behöver sitt ansvar, och det gäller såklart även oss. De farligaste kemikalierna är borta idag, exempelvis blyet och hexaklorbensen var vanliga för 20 år sedan och väldigt skadliga. Tittar man på ett fyrverkeri är det bland de mest miljövänliga underhållningar som finns, räknat per person som tittar. Det kostar väldigt lite per åskådare och det är ett väldigt resurssnålt nöje.

När Göteborgs-Postens fyrverkeri ska tändas ställer det höga krav på organisering.

– Det brukar handla om ca 500 kg fyrverkerier. Det kräver planering, koll på personal och utrustning från vår sida. Vi har bra rutiner. Principerna för designen är de samma, vi utgår alltid från året innan men vill samtidigt ha variation och nyheter varje år.

ANNONS

"Det värmer hjärtat att höra jublet"

Redan dagen innan nyårsafton kör Martin Hildeberg tillsammans med sina kolleger materiel och annan utrustning till Göteborg.

– Vi kör först ner en manskapsbod till Kvillepiren, det är därifrån vi kommer skjuta upp pjäserna. Sedan kommer all övrig utrustning samma dag som föreställningen. Vi har en bra dialog med olika berörda instanser, bland annat polisen och hamnen. Vi brukar oftast vara klara runt klockan tre, sen är det en otålig väntan fram till klockan fem.

Vad är känslan innan du ska tända alla fyrverkerier?

– Det är 26:e gången jag deltar, så jag är inte nervös längre, men man vill komma igång snabbt. Det är en härlig känsla att se allt fungera och höra ett vagt jubel från andra sidan vattnet. Det värmer hjärtat, säger Martin.

VÄLKOMNA DET NYA ÅRET MED OSS!

Den 31:a december bjuder vi in till vårt traditionsenliga nyårsfyrverkeri. Vid Operan, Stenpiren, på Ramberget och i Frihamnsområdet finns bra åskådarplatser. Eftersom vi är måna om miljön, har vi valt Göteborgs Fyrverkerifabrik som arbetar för att minimera miljöpåverkan från fyrverkeriet. Vi tackar också Göteborgs Hamn och Älvstranden utveckling AB som gör det möjligt att genomföra fyrverkeriet. Nyårsfyrverkeriet börjar kl. 17.00

Inte på plats? Vi sänder live på gp.se.

Välkomna!

Ett riktigt gott nytt år önskar Göteborgs-Posten!

ANNONS