Att dumpa granen var som helst är inte okej utan rentav olagligt.
Att dumpa granen var som helst är inte okej utan rentav olagligt. Bild: Kristina Stulken

Här får du slänga julgranen

Funderar du på att lämpa över den uttjänta julgranen på grannens tomt? Eller dumpa den i skogen? Då kan du riskera böter, eller i värsta fall fängelse. Men det finns flera sätt att vräka granen med lagliga metoder.

ANNONS

Det är visserligen en vecka kvar till tjugondag Knut, då man enligt tradition slänger ut julgranen från hemmets vrå under sång och dans. Men om granen flyttade in tidigt i december kanske den redan sjunger på sista versen.

Brun och barrande sprider den mer missnöje än trivsam julstämning – dags att kasta ut eländet.

Läs även: Lowisas, 7, uppmaning: plocka skräpet i skogen

Olagligt att dumpa granen

Julgranar räknas som grovavfall och är därför för stora och tunga för att kunna slängas med vanliga hushållssopor. Men är det okej att dumpa den någonstans som på gatan, i ett skogsbryn eller på grannens tomt?

ANNONS

Nej, verkligen inte, enligt polisen.

– Det är en form av nedskräpning, det är ju sopor. Har du köpt granen så får du ta ansvar för den, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

Böter för nedskräpare

Försöker du ändå göra dig av med granen på mindre lagliga sätt och åker fast på bar gärning kan det svida i plånboken.

– Det är ett bötesbrott och vad du får betala är baserat på din lön, det är det alltid när det är dagsböter. Ju mer du tjänar desto större blir summan.

Grov nedskräpning kan till och med leda till ett fängelsestraff.

Läs mer: Grandumpning kan ge fängelse

ÅVC eller grovsoprum som gäller

Bor man i lägenhetshus brukar det oftast finnas ett rum för grovsopor eller så ställs en container upp med jämna mellanrum. Där kan man kasta bland annat sin barrande gran.

De som bor i eget hus och vill ha bort granen från tomten får däremot rulla upp ärmarna och ta sig till en återvinningscentral. Här nedan hittar du en karta över Göteborgs återvinningscentraler, dess adresser och öppettider.

Alternativ: Hyr kommuncontainer

Känner man inte för att köra till tippen själv kan man ge sig själv en sen julklapp och hyra en container via kommunala Kretslopp och vattens kundservice.

Läs även: Tusentals säckar plast rensat på Bohuskusten

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS