Här döps Trainy McTrainface

Tåget har fått uppmärksamhet över hela världen. Under tisdagen genomfördes den officiella dopceremonin för Trainy McTrainface på Göteborgs centralstation. – Det här blev lite av en revansch för Boaty McBoatface, säger Peder Osterkamp, kommersiell chef på tågbolaget MTR.

ANNONS
|

Så tuffade det till slut iväg - tåget som sedan i somras har fått stor internationell uppmärksamhet efter att tidningen Metros läsare ien omröstning valde att döpa det till Trainy McTrainface.

Namnet har en tydlig koppling till det förslag som detbrittiska folket förra året, i en liknande omröstningarrangerad av det brittiska forskningsrådet, ville att ett framtidapolarforskningsfartyg skulle heta.

Läs mer: Göteborgståg har fått nytt namn – ska heta Trainy McTrainface

Lyssnade inte på folket

Namnet Boaty McBoatface föll dock inte den brittiska regeringen i smaken för ett fartyg som väntas kosta två miljarder kronor. Till slut röt den brittiskevetenskapsministern Jo Johnson ifrån och bestämde att fartyget istället skulle döpas till RRS Sir David Attenborough, ett förslag som inte slutade högre upp än på fjärdeplats i omröstningen.

ANNONS

Reaktionerna lät inte vänta på sig och i sociala medier kokade missnöjet. Det hjälpte knappast att man iStorbritannien försökte rädda upp situationen genom att döpa en obemannad fjärrstyrd forskningsubåt tillBoaty McBoatface.

När det blev känt att tågbolaget MTR i Sverige i motsats till den brittiska regeringen tänkte lyssna på folket och döpa ett av sina tåg till Trainy McTrainface blev reaktionerna desto muntrare.

Nyheten fick på kort tid spridning över stora delar av världen efter att internationellatidningar ochtv-kanaler somCNN, BBC och Fox News rapporterade om det ovanliga tågnamnet.

Strax före klockan 13.00 på tisdagen döptes Trainy McTrainface på Göteborgs centralstation.

"Revansch för Boaty"

Omkring 30 personer fanns på plats närPeder Osterkamp, kommersiell chef på tågbolaget MTR, sprutade ner "Trainy" medchampagne inför premiärturen mellan Göteborg och Stockholm.

Osterkamp medger att MTR till en början blev tagna på sängen av den stora uppmärksamheten.

– När det första Trainy McTrainFace-förslaget kom in visste vi inte vad det var. Sedan fick vi läsa på om Boaty McbBoatface. Dåanadevi att det här kunde bli stort och det blev enormt, säger Peder Osterkamp.

När tåget nu har börjat rulla hoppas Osterkamp på fortsatt uppmärksamhet.

– Det här blev lite av ett sagoslut efter det snöpliga slutet för Boaty. Vi hoppas att många Boaty-fans kommer att bli glada, nu har ju han fått lite revansch, säger Peder Osterkamp.

ANNONS
ANNONS