Här bestäms vad du får i glaset på restaurangen

Först kommer servicepersonalen, sedan köksmästarna och till sist sommeliererna – de stoltaste av dem alla. I helgen stod vinet i fokus när Sommelierernas dag arrangerades på Auktionsverkets kulturarena. GP utmanade vinexperterna på ett smaktest.

ANNONS
|

Göteborg kanske är mer känt för alla mikrobryggerier som gör öl runt om i staden. Men i helgen står vinet i fokus när Sommelierernas dag anordnas på Auktionsverkets kulturarena.

Idag är vin den populäraste alkoholhaltiga i Sverige och vinexperterna har flyttat in i morgonsofforna. GP bestämde sig därför att utmana två av sommeliererna på mässan i ett smaktest.

– När man provar mycket olika varianter krävs det att man söker efter något som kan avslöja ursprung, innehåll och framställningsteknik, säger Erika Eriksson, sommelier på SK Mat och människor i Göteborg.

Två glas vin står på bordet framför henne och kollegan Peter Halldén som till vardags jobbar på Thörnströms kök. De snurrar på glasen, luktar, kollar på färgen och smakar.

ANNONS

– När du snurrar glaset syresätter du vinet och frigör doftaromerna. Det är samma princip när du har det i munnen. Du drar in luft så får du doftaromerna bakvägen upp i näsan. Du kopplar ihop smaken och doften mer, säger Peter Halldén.

Intresset för vin växer

Att svenskarna har blivit alltmer medvetna om vad de har glaset märks, enligt Charlotte Falke, sommelier och kommunikationsansvarig för mässan som anordnas av Svenska sommelierföreningen i Västsverige.

– Det är jättehett just nu. Vart man än kommer som sommelier får man alltid tio frågor av människor som vill lära sig mer, säger hon.

Mässan anordnades för första gången 1999. Då var bara branschfolket inbjudna. Nu är även allmänheten välkomna att delta på evenemangets seminarier under lördagen och dyka ner bland "jordiga" och "friska" toner från hela världen.

I huvudsak riktar sig mässan dock fortfarande till branschfolk som jobbar med mat och vin inom hotell- och restaurangnäringen.

– Det är många som kommer hit för att se vad som är nytt eller letar efter ett vin till just den maten man serverar på sin restaurang. Vi brukar uppmana krögare att skicka sin personal hit. Det är ju utbildning och en investering i personalen som visar att restaurangen kan ge lite mer än vad konkurrenten kanske kan göra, säger Charlotte Falke.

ANNONS

Trendigt med alkoholfritt

Idag är vin den populäraste alkoholhaltiga drycken i Sverige och intresset blir större. Mellan 2006 och 2016 ökade vindrickandet i Sverige med 9,5 procent, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Men även intresset för alkoholfria alternativ ökar. 2016 sålde Systembolaget nästan 11 procent mer alkoholfria drycker, jämfört med året innan.

– Vi märker att det är ett större intresse för alkoholfritt och just nu är det väldigt trendigt att jobba med alkoholfria produkter och hitta kombinationer som passar till maten. Det är ju en sommeliers uppgift att kunna alla drycker på en restaurang och vad som passar ihop. Det kan vara öl, sprit, vatten, vin, kaffe eller alkoholfria juicer, säger Charlotte Falke.

Lyckat smakprov

Och hur gick det då för vinexperterna i smakprovet? Jodå, båda två lyckades peka att det rörde sig om ett vitt vin på druvan Chardonnay från vindistriktet Chablis och vilket av de två vinerna som var mer exklusivt.

– De här smakerna hittar man just när man är i Chablis, så det är nog där vi är, säger Erika Eriksson.

– Den har du där och den har du där. Det blev ganska tydligt efter en stund, säger Petter Halldén och parar ihop vinglasen med rätt flaska.

ANNONS

GP:s test kanske inte kan göra anspråk på att vara helt vetenskapligt. Men när det kom till choklad och vatten verkar det vara lika bra att välja en billigare varianten.

– Där gick vi bet, säger Peter Halldén.

ANNONS