Här besöker statsministern Nordstan

ANNONS
|

Säkerhetspådraget var stort när statsministern besökte köpcentret i centrala Göteborg vid 13-tiden på onsdagen.

Nordstan har länge varit i fokus efter mångåriga problem med bland annat stölder ochvåldsbrott - vilket har gjort att många göteborgare känner ett obehag kring att vistas i köpcentret under framför allt kvällstid.

Under besöket fick statsministern information från både polisen och kommunen kring vad som görs för att komma till rätta med problemen.

I samband med besöket intervjuade GP:s politiska reporter Arne Larsson statsministern om hur han ser på problematiken i köpcentret.

– De beskriver att de har problem och utmaningar här, det är ingen tvekan om det, precis som det finns i andra delar av Sverige också. Jag ser ett målmedvetet arbete för att se till att det ska vara tryggt iNordstan och andra delar av Göteborg. Inte minst i ett samarbete som nu pågår mellan till exempel socialtjänst, polis, civilsamhället och fastighetsägare som har bestämt sig för att det här ska vara en öppen och tillgänglig mötesplats för alla människor, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Vad är det som man beskriver är problemet rent konkret?

– De har gett utryck vid flera tillfällen att människor inte känner tillräcklig trygghet i Nordstan, och det måste åtgärdas för att tryggheten ska fungera och då arbetar man målmedvetet för det. Från statens sida är vi också noga med att tillföra mer resurser till polisen. Polisen ska vara närmare, men vi behöver också ett samarbete mellan polis och andra myndigheter för att till exempel knäcka gängbrottsligheten, säger Löfven.

I Göteborg har det varit en diskussion gällande omman ska stänga till mer i Nordstan och förkorta öppettiderna eller om man göra det mer öppet och mer tillgängligt. Vilken är din linje?

Det måste man bestämma här. Men jag hör en väldigt bestämd inriktning - att man vill ha öppet och att det ska vara tillgängligt. Vi vill inte ha ett slutet samhälle. Från mitt perspektiv som statsminister för landet Sverige ska det vara ett öppet land. Hur man väljer att göra i olika i kommuner, städer eller stadsdelar,det måste man välja själv. Men för min del så ska vi slåss för ett öppet land. Det är därför vi ska vara tuffa mot brotten. Gängkriminaliteten har ingen plats i vårt samhällsbygge - den ska bort. Så mer poliser, skarpastraff, men vi ska också göra något åt brottens orsaker. Vi måste se till att knäcka långtidsarbetslösheten och skolresultaten måste bli bättre såatt ungdomarna kommer upp som starka och fria individer och inte väljer brottslighet utan väljer andra banor, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Se hela intervjun med Stefan Löfven i klippet högst upp i artikeln.

ANNONS