Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Här är partiernas starkaste fästen

  Göteborg är en stad med stora klyftor och det gäller även var göteborgarna har sina politiska sympatier. GP listar var partierna har sina starkaste och svagaste fästen.

  Utifrån det preliminära resultatet i kommunvalet syns stora skillnader i partisympatier, beroende på var i staden man bor.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Att det här med klass och social bakgrund har betydelse är solklart, säger Maria Oskarson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

  M starkast i rika områden

  Moderaterna är fortsatt starka i Askim, även om partiet har tappat.. Bild: Lena Cedervall

  Moderaterna gjorde ett katastrofval och fick bara 14,5 procent av göteborgarnas röster. Minst är partiet i södra Rannebergen, Angered med 2,9 procent och västra Kungsladugård, Majorna-Linné. Även i flera områden i Östra Göteborg är partiet underrepresenterat i förhållande till valresultatet.

  Men i rikare områden i Askim-Frölunda-Högsbo är läget radikalt annorlunda. De fyra områdena med högst andel M-röster ligger här. I Uggleberget får partiet 39,9 procent.

  – Klass. Det är det det handlar om, det är svårt komma ifrån. Det handlar om vem som representerar ens intressen bäst, säger Maria Oskarson.

  D framåt i traditionella M-områden

  Demokraterna går starkt i områden som Hovås.. Bild: Tommy Svensson

  Samtidigt har M fått hård konkurrens om rösterna här, i valet 2014 fick M 62,8 procent av rösterna i södra Hovås - nu 29,7 procent.

  För i de här områdena är även uppstickarpartiet Demokraterna, som landade på 17,2 procent överrepresenterade. I södra Hovås får partiet hela 44,4 procent av rösterna. Toppen efter södra Hovås: norra och södra Skår i Örgryte-Härlanda, norra Näset och Långedrag i Västra Göteborg.

  – Man ska komma ihåg att Martin Wannholt kommer från M och fick flest personröster i förra valet. Han har starkt förtroendekapital, det förvånar mig inte det minsta, säger Maria Oskarson.

  I Göteborgs förorter är dock stödet för D svagt och om Angeredsborna skulle få bestämma skulle läget se helt annorlunda ut. Här finns partiets fem svagaste områden. I Östra Hammarkullen når partiet ynka 1,4 procent.

  C – Centrumpartiet

  Centerpartiet har några av sina starkaste områden i Centrum. .

  Centerpartiet som med sina 3,9 procent nu tar plats i fullmäktige har tre av sina fem starkaste områden i Centrum. I Mossen får partiet 12 procent och även i västra Johanneberg, liksom i Säve, Norra Hisingen och Lundbyvassen gick partiet starkt.

  I Angered och i Östra Göteborg är däremot stödet för C svagt. Nio av partiets 14 svagaste områden ligger i Angered. Allra sämst gick det i Hammarkullen Centrum där partiet fick 0,6 procent.

  – Centern är lite svårplacerade nuförtiden, traditionellt är de ett glesbygdsparti. De är otroligt små i Göteborg och det kan vara så att de har kampanjat bra bland yngre väljare, men det är oklart, säger Maria Oskarson.

  L - Svaga i nordost

  Liberalerna är svaga i Angered. . Bild: MANS LANGHJELM

  Liberalernas fick 7,2 procent av göteborgarnas röster, men är underrepresenterade i Angered och i Östra Göteborg. Bland partiets 14 svagaste områden återfinns tio i Angered.

  I Hammarkullen Centrum fick partiet endast 0,4 procent av rösterna.

  Bättre gick det i rikare områden som Ekebäck i Västra Göteborg, med 14,3 procent, Norra Billdal i Askim-Frölunda-Högsbo, Tångudden, Västra Göteborg och Stora Torp, Örgryte-Härlanda.

  – Liberalerna är förhållandevis starka i det gamla Göteborgsliberala fästet, det gamla fina Örgryte. Det handlar inte bara om klass, utan också om tradition. De är inte alls lika starka i Hovås, till exempel, säger Maria Oskarson.

  KD dominerar på öarna

  KD har starka fästen i skärgården.. Bild: Robert Nilsson

  Kristdemokraterna, som fick 3,3 procent av rösterna, är starkt koncentrerade till Västra Göteborg. 16 av partiets 17 starkaste områden ligger här. I topp: Donsö-Vrångö på 40 procent.

  – Där finns den gamla frikyrkorörelsen, så har det sett ut jämt, där de har sina styrkefästen. Det hänger ihop med tradition och religion, säger Maria Oskarson.

  Sämre är det i förorten. I Norra Gårdsten i Angered liksom i Svartedalen Södra på Västra Hisingen fick KD 0,7 procent.

  S starka i förorterna

  Socialdemokraterna är starka i Bergsjön.. Bild: MANS LANGHJELM

  Socialdemokraterna, som fick 20,4 procent i kommunalvalet, har sitt största stöd i Göteborgs förorter. Östra Bergsjön toppar med 59 procent.

  I rikare, ofta traditionellt moderatstarka, områden går det sämre för S. I södra Hovås i Askim-Frölunda-Högsbo får partiet bara 2,1 procent.

  – S verkar ha ordentligt starkt fäste i förorten, där det är ganska hög andel invandrare. Man röstar också rödare om man bor i hyresrätt och blåare om man bor i villa. Boendet är också en klassfaktor, säger Maria Oskarson.

  Vänstern äger Majorna

  Majorna är Göteborgs vänsternäste.. Bild: MANS LANGHJELM

  Göteborgs vänsternäste är Majorna-Linné. Här ligger 16 av Vänsterpartiets 17 toppområden. Partiet fick 12,5 av rösterna i kommunvalet och i många områden i Majorna-Linné fick V stöd av mer än 30 procent - starkast är Djurgårdsgatan m.fl. på 36,1 procent.

  – Där pratar man om sociokulturella högutbildade inom kreativa yrken och sociala yrken. Där finns starka vänstergrupper, säger Maria Oskarson.

  I Askim-Frölunda-Högsbo är däremot stödet för V mycket svagt. Här ligger samtliga av partiets svagaste områden. I Södra Billdal når partiet blott 0,7 procent.

  MP starka i centrum

  MP har starkt stöd i områden i centrum. . Bild: MANS LANGHJELM

  Miljöpartiet fick 6,9 procent i kommunalvalet. Partiet fick stort stöd i bland annat Majorna-Linné och i Centrum. På övre Masthugget fick partiet 17,5 procent och MP gick även starkt i Olofshöjd och Mossen i Centrum.

  – Liksom för Vänstern handlar det om socioekonomisk och sociokulturell medelklass. De har inte nödvändigtvis så mycket pengar, men högt sociokulturellt kapital, säger Maria Oskarson.

  I områden i Askim-Frölunda-Högsbo och på norra och västra Hisingen var stödet däremot svagt. I södra Hovås, Askim-Frölunda-Högsbo, fick MP bara 0,9 procent.

  SD - motsatsen till MP

  SD fick svagt stöd i förorten.. Bild: MANS LANGHJELM

  Sverigedemokraterna fick 8,3 procent av göteborgarnas röster. I områden i Askim-Frölunda-Högsbo och norra och västra Hisingen får partiet starkast stöd. Störst andel SD-sympatisörer finns i östra Järnbrott, Askim-Frölunda-Högsbo, där partiet får 19,3 procent.

  – Det verkar som att de har gjort intåg även i vissa medelklassområden. Annars brukar man säga att SD är starka bland traditionell arbetarklass, låg- och medelutbildade, och svaga bland akademiker, säger Maria Oskarson.

  Stödet för SD är svagt i bland annat Centrum och Majorna Linné. I Mossen i Centrum gick det sämst, här landade partiet på 1,8 procent. Även i exempelvis Hjällbo var stödet lågt.

  FI - oväntat populära på Hisingen

  Feministiskt initiativ är starka i norra Bergsjön och svaga i södra Bergsjön..

  Feministiskt initiativ lyckades precis klamra sig fast i fullmäktige, med 2,3 procent av rösterna. Bäst gick det i södra Brämaregården, Lundby med 8,3 procent, tätt följt av norra Bergsjön i Östra Göteborg, med 8,2 procent. I Majorna-Linné har partiet också generellt starkt stöd. 14 av partiets 20 starkaste områden ligger här.

  Trots att stödet i Östra Bergsjön är relativt starkt, är det extremt svagt i södra Bergsjön - här är rösterna så få att de inte syns i statistiken, vilket betyder att inte ens en promille röstade på FI här. På samma sätt ser det ut i norra Gårdsten i Angered.

  – FI lockar unga och studenter, högutbildade. De har lite samma profil som Vänstern, men är snäppet yngre och studerande. Eftersom partiet är så litet kan det också finnas en lokal påverkan om någon aktiv bor där, säger Maria Oskarson.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.