Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Gustaf Björkman ser fotbollen som en del i Fiskebäcks välfungerande nätverk som enkelt kan svälja nya människor.

Här är Fiskebäcksborna som välkomnar flyktingar

Alla i Fiskebäck är inte motståndare till flyktingboenden, om någon trodde det. – Vi är många som välkomnar dessa boenden och ser fram emot en mindre segregerad stadsdel.

Gustaf Björkman är pastor och föreståndare för Fiskebäcks missionskyrka. I går kväll var han också ledare för 05-pojkarna i Kungsladugårds BK när de tränade på Apelsinplan.

Fiskebäcks missionsförsamling har 641 medlemmar och en vanlig söndag sitter mellan 200 och 300 personer i kyrkbänkarna.

– Kyrkan är en social hubb, säger Gustaf Björkman.

Redan innan den senaste veckans upphetsade protester mot kommunens tolv planerade flyktingboenden, hade församlingen sagt ja till Räddningsmissionen att bygga ett boende för 15 ensamkommande flyktingbarn på församlingens mark vid Önnereds Byväg.

– Det skall vara så nära oss som möjligt. Vi har utmanat alla medlemmar att bli fadderfamilj, kanske bjuda hem ett barn på söndagsmiddag eller fredagsmys. Genom kyrkan kan vi ge barnen trygghet och en alternativ miljö.

Gustaf Björkman säger att det också i församlingen finns folk som är rädda.

– Jag känner stor respekt för folks oro. Rädsla kan kortsluta sinnet. Samtidigt kan man alltid säga: hej vem är du? Men börjar man med inställningen att allt de nya står för är dåligt – det är helt förfärligt.

Han tycker att det är bra att motståndarnas synpunkter kommer fram.

– Det är mycket bättre att vi uttrycker vår rädsla än trycker ned den. Vad är ett bra samhälle? Den sortens klassresa man kan göra med spårvagnen mellan Långedrag och Bergsjön är unik. Vi som bor i denna ändan av linjen måste ta vårt ansvar. Man kan inte lägga ansvaret för segregationen på Bergsjön.

Gustaf Björkman tillägger att det för honom finns en självklar dimension av tro i ställningstagandet:

– Att vara troende är ofta ett famlande i mörkret. Men ’Du ska älska Gud och andra människor som dig själv’ - det är själva kärnan för en troende. Det går inte för en kyrka att bortse från.

På Räddningsmissionen är Sissel Larberg chef för två boenden för ensamkommande och hon har varit med på många informationsmöten inför öppnanden. Hon har varit med om stor, och negativ, uppslutning i ”fina områden” där hon efter mötet blivit uppringd av folk som erbjudit sig hjälpa.

– Jag har jobbat mycket i kommunal missbruksvård och där är det bråk på en helt annan nivå än vad vi har. Det som är hårt på våra boenden är att ungdomarna är deprimerade och längtar efter sina föräldrar. Inte hot och våld.

Gustaf Björkman ser Fiskebäck som en ”förfärlig plats” om motståndarna skulle driva igenom sin vilja; inte minst för de invandrare som faktiskt redan bor här.

– Jag tror mycket på det enkla i att säga: Välkommen hit. Vi tycker om att fiska krabba och hummer.

Mest läst