Här är det nya bostadsområdet i Göteborg

Arbetet med de planerade 500 bostäderna på Fixfabrikstomten i Majorna fortsätter. Planen är att börja bygga under 2018 och inflyttning under 2020. Och den klassiska Fixskylten skall upp igen.

|

Planerna med att bygga bostäder på Fixfabrikstomten i Majorna fortsätter. Just nu håller Stadsbyggnadskontoret på att sammanställa samrådssynpunkterna som formellt kommit in. Det bearbetade förslaget ställs sedan ut för granskning av allmänheten igen.

– Vi hoppas att detaljplanen antas av byggnadsnämnden i november, och sen skall den upp i kommunfullmäktige. När detaljplanen vunnit laga kraft börjar vi riva och bygga med en gång. Förhoppningen är under första kvartalet 2018, säger Elisabeth Jansson Forsberg, projektledare Fixfabriken.

Ska bygga 500 bostadsrätter

2012 köpte HSB och fastighetsbolaget Balder Fixfabriken, de ansökte då om en planändring för marken från industri till bostad, vilket bostadsnämnden sade ja till.

Planen är att det skall byggas cirka 500 bostadsrätter i fyra kvarter. Under slutet av 2020 är tanken att de första ägarna kan flytta in. Husen kommer att vara i varierande höjder. En del hus kommer ligga på tre till fyra våningar, andra på sex till åtta våningar och elva till tretton.

Enligt Elisabeth Jansson Forsberg är storleken på bostäderna och priserna inte satta ännu. Men de kommer att erbjuda olika storlekar, från ettor till femmor.

– Under 2018 börjar vi visa lägenheterna och sälja dem, vi ser ett intresse från många olika grupper, säger hon.

Korttidskontrakt går ut i september

I dag hyr olika företag och föreningar lokaler i fabriken. De har korttidskontrakt som går ut i september i år.

– Vi pratar om en förlängning av kontrakten, men vet inte än om vi kan erbjuda det, säger Elisabeth Jansson Forsberg.

Den kända Fixskylten som fanns på fabriken tidigare hoppas man kunna sättas upp igen.

– Tanken är att den skall på plats igen, då på fabrikens kontorsdel som skall behållas.

Finns det något som kan sätta stopp för byggandet?

– Nej, men överklaganden och problem med arkeologin kan göra att projektet försenas, säger Elisabeth Jansson Forsberg.

Inga hyresrätter

Enligt Lena Josgård, chef för mark och projektutveckling på HSB Göteborg, kommer deras del av de 500 bostadsrätterna i första hand gå till deras bosparare, sen HSB:s medlemmar. När de gjort sina val kommer de resterande släppas på den öppna marknaden för försäljning.

Varför byggs det inga hyresrätter på Fixfabrikens tomt?

– HSB bygger i första hand bostadsrätter, även om vi ibland också bygger hyresrätter. Vi har samverkat kring detaljplanen med kommunen, det finns redan många hyresrätter i området, bostadsrätterna blir ett komplement här, säger Lena Josgård.

Detaljplanen omfattas även av Bussgaragetomten, som är granntomten till Fixfabriken, och som ägs av kommunen. Där kommer även hyresrätter att byggas. Planen är att börja bygga bostäder runt 2021, arbetet med detaljplanen pågår.

Stadsbyggnadskontoret håller på att sammanställa samrådssynpunkterna som formellt har kommit in.

Allmänhetens åsikter

Enligt Maria Lejon, projektledare för BoStad 2021 har det inte kommit inte jättemycket åsikter från allmänheten.

– Det finns inget genomgående att de tycker samma sak. Någon vill att det skall byggas i samma stil som i Kungsladugård, och någon vill ha en matvaruaffär, till exempel, säger Maria Lejon.

– Nu jobbar vi med att få en överblick över det som kommit in för att se vilka kompletteringar som behövs göras. Detaljplanen kommer nog huvudsakligen att se ut som i samrådet, det blir troligtvis inga stora förändringar.