Här är det ditt ansvar att skotta

Trafikkontoret har hand om snöröjningen i Göteborg – men inte överallt. En meter utanför tomten är det fastighetsägaren som ska se till att det skottas. Inga-Lill Masuchs fastighetsägare i Påvelund är skötsam, men på trottoaren utanför har plogbilen bara berört vissa delar.

ANNONS
|

När Inga-Lill Masuch skulle ta sin hund Mikko på promenad under tisdagsförmiddagen var det svårt att ta sig fram på Torgny Segerstedtsgatan i Påvelund. Plogbilen hade varit där – men bara plogat på vissa delar av trottoaren.

– Man sitter här och blir alldeles förstörd när man varit ute. Det är sånt där man inte begriper. På hela den här långa långa gatan har man bara plogat en snutt och däremellan ingenting, säger hon.

På Inga-Lill Masuch dagliga promenadsträcka på Torgny Segerstedtsgatan var bara delar av trottoaren skottade i förmiddags när hon skull rasta hunden Mikko.
På Inga-Lill Masuch dagliga promenadsträcka på Torgny Segerstedtsgatan var bara delar av trottoaren skottade i förmiddags när hon skull rasta hunden Mikko. Bild: Privat

LÄS MER: Skolornas syn på snöbollskastning skiljer sig rejält

Ska skicka synpunkter vidare

Håkan Johansson är planeringsledare på Trafikkontoret och har övergripande ansvar för snöröjningen i Göteborg. Vissa fordon är anpassade för smågator och gångvägar medan de större fordonen sköter de större vägarna. På grund av detta kan det bli att så att olika delar av vägen plogas vid olika tidpunkter.

ANNONS

– Det är uppdelat så att det är någon som sköter stora vägnätet och sen går det över till andra som sköter lokalgator. Jag gissar att uppdelningen beror på att fordonen är olika stora beroende på var de ska köra. Men det är en viktig synpunkt och vi tar den till oss, det skickas ut till berörda underentreprenörer senare, säger han.

LÄS MER: Här plogas det först – så prioriterar Göteborg snön

Enligt en prioriteringsordning för snöplöjningen som följs vid snöfall under tio centimeter ska huvudvägnätet, det vill säga vägar med mycket trafik och särskilt busstrafik i centrala Göteborg skottas först. Inga-Lill Masuch menar att man ändå borde kunna skotta allt när plogbilen väl är på plats.

– Man blir låst här och jag måste ut med hunden oavsett väder. När de då kommer och plogar jättefint på parkeringen så plogar de inte där man ska gå. Man blir så förbaskad helt enkelt, säger hon.

En meter är ditt ansvar

Trafikkontoret ansvarar för den övergripande snöröjningen i Göteborg. Men se upp, det är inte alltid trafikkontoret har ansvaret för att skotta gatan utanför dig.

– Det är fastighetsägaren som har ansvar fram till 1,2 meter utanför tomten. Därefter är det antingen vi på trafikkontoret men det kan också vara fastighetskontoret eller lokalförvaltningen, eller också om fastighetsägaren äger större ytor som har ansvar för vägen. Ibland kan det vara vägföreningar också, säger Håkan Johansson.

ANNONS

LÄS MER: Ovanligt många benbrott i halkan

Fastighetsägaren för bostadsrättshus, hyreshus och villor har ansvar för gångbanor, trottoarer och trappor upp till tio meter utanför tomtgränsen.

Om det finns gångbana eller trottoar ansvarar man istället för 1,2 meter av gatan utanför tomtgränsen. Det innebär att fastighetsägaren har ansvar för att skotta, sanda eller grusa på vintern, ta bort grus på våren, rensa ogräs på sommaren, och kratta upp löv på hösten.

Det finns inga exakta regler för när snöröjning ska ske på en särskild gata, utöver att den i normala fall ska ske senast 24 timmar efter att det slutat snöa. Men vid tillfällen som detta, när det snöat mer än tio centimeter, råder undantag från nämnda tidsbestämmelser.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS