Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/3

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Här är den unika öl-semlan

  I brödet finns en Spiced porter från det lokala bryggeriet och smakpanelen var fiskbutiken lite längre bort. Sanna Konditori och bageri låter inspirationen flöda när det bakas.
  – Jag vet ingen som har gjort en sådan här semla tidigare, säger konditoriägaren Annelie Andreasson.

  Det var under förra veckan som bageriet bestämde sig för att skapa den nya semlan. Det blev efter övervägande två olika öl i semlan av sorten IPA, som hämtades från det lokala bryggeriet Beerbliotek som ligger i närheten. Ölen som används heter "Du luktar lite som första gången jag träffade dig #199" och "Christmas nights #030".

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag har experimenterat hela helgen. Provade många olika kombinationer och till slut så kom vi fram till det här receptet. Vi kallar den Double IPA semla, säger Annelie Andreasson.

  Semlan beskrivs som en bulle bakat på Spiced porter. Fyllningen består av ölkaramelliserade nötter och mandel som mixats ihop med en IPA. Ovanpå är ripplad crème fraiche-grädde toppat med en IPA-chokladganache.

  – Den är jätte god! Vi fick hjälp av våran smakpanel vilket var bagarna här och Luckans Fisk & Skaldjur som ligger här i närheten, skrattar Annelie.

  LÄS MER: Här är den nya söta semlan

  Hoppas vinna tävling

  Ölintresset är stort på bageriet men det tog lite trixande innan allt blev rätt.

  – Vi bakade med olika sorters öl och IPA:n vann med sin beskhet för att neutralisera sötman i sin helhet.

  I mitten av februari är det dags för fettisdagen, något som brukar följas av olika tävlingar kring den bästa semlan. Annelie Andreasson kommer att ställa upp i en av dem och hoppas kunna ta hem förstapriset men den nya semlan.

  – Vi kommer delta i Arlas tävling "stans bästa?" som är den 13 februari, och det är ju klart vi hoppas att vi vinner! Vi tror på våran semla och den hade inte kunnat göras utan allas inblandning. De är alla våra klippor, säger Annelie Andreasson.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.