Rekordinsamling för Julklappsvagnen

Under lördagen rullade en spårvagn från 1902 genom Göteborg. Ombord fanns en rad Göteborgskändisar som på uppdrag av Stadsmissionen samlade in julklappar till barn som annars inte hade fått några. – Det är görkul och Stadsmissionen gör ett väldigt bra arbete, säger fotbollsprofilen Glenn Hysén.

ANNONS
|

Traditionen med Julklappsvagnen startade redan 1914, då det var flera spårvagnar som trafikerade var 20:e minut den 23 december för att samla in paket och gåvor till de behövande.

Stadsmissionen och Spårvagnssällskapet Ringlinienåterupptog projektet 2015 och lördagens genomresa i Göteborg blev därmed den tredje sedan nystarten.

Redan innan Julklappsvagnen åkte iväg frånDrottningtorget vid lunchtid märktes det att uppslutningen bland Göteborgarna var rekordstor.

Vid flera tillfällen fick den gamla spårvagnen från 1902 tömmas på paket för få plats med nya presenter som delades ut längs färdvägen.

Vid Älvsborgsgatan i Majorna fylldes spåren runt hållplatsen med familjer som skänkte allt från leksaker, böcker till presentkort.

ANNONS

– Jag blir lika tagen varje år av hur Göteborgarna fyller vagnen. Jag blir också glad över att se att många har skänkt matcheckar. Julen handlar om att ha mysigt tillsammans och laga god mat, säger entreprenören och kocken Alexandra Zazzi som har åkt med Julklappasvagnen tidigare.

"Tindrar i ögonen"

Ombord fanns bland andra också Frölunda-ikonen Niklas Andersson, fotbollsprofilernaGlenn Hysén och Kennet Andersson, dansaren och entreprenören Annika Sjöö, och bloggerskan Jennifer Reinhold.

– Jag är här för att jag tycker Göteborgs Stadsmission gör ett fantastiskt arbete och för att det är väldigt kul att vara med och hjälpa till, säger Sjöö som även hade med sig sonen Kevin som delade ut pepparkakor och skumtomtar till så väl barn som vuxna.

Även Glenn Hysén njöt för fulla muggar och passade till och med på att bjudapå en ÖIS-sång ombord.

– Det var en leksaksvisa, men den är jävligt bra, sa Glenn Hysén iklädd en tomteluva dagen till ära.

Efter att han hade tagit emot några klappar vid en av hållplatserna satte han ord på vad turen betyder förbåde honom och familjernasom delade ut paketen.

– Det är fantastiskt att se hur det tindrar i ögonen hos folk när deger bort saker till andra. Det värmer i hjärtat. Det här är lika kul varje år och verkligen en kanongrej, säger Glenn Hysén.

ANNONS

Gåvornasom samlades in under lördagen kommer nu att sorteras och gås igenom. Tanken är sedan att Stadsmissionen kommer att dela ut paketen till behövande familjer lagom till julafton.

Göteborgarna givmildare än någonsin

Anette Tingets är eventansvarig vid Göteborgs Stadsmission. VidSankt Sigfridsplan tog hon bland annat emot en check på 50 000 kronor från ett stort företag. Hennes känsla var innan alla gåvorna hade gåtts igenom att årets Julklappsvagn hade överträffat alla tidigare år.

– Det är verkligen fantastiskt och gåvorna behövs verkligen. Jag pratade med en familj som fick stödav ossvårt förra året, men som nu har fått de bättre. Pappan i familjen berättade att det verkligen stärkte dem och det är ju det som är hela poängen, säger Anette Tingets.

Julklappsvagnens start och mål är på Drottningtorget och den rullar mellan klockan 11.30 och 15.00.

Vagnen gör längre stopp i Majorna, S:t Sigfrids plan, Härlanda och Wieselgrensplatsen.

ANNONS