Trottoaren utanför restaurangen på Vårväderstorget kvällen efter dödsskjutningarna.
Trottoaren utanför restaurangen på Vårväderstorget kvällen efter dödsskjutningarna.

Häktningsförhandlingar mot de tre gripna

ANNONS
|

Enligt polisens hemsida under söndagsmorgonen har ingen ny information framkommit kring onsdagens skottdrama på Vårvädersgatan.

Efter lördagens häktningsframställan mot de tre män som i torsdags greps för misstänkt olaga vapeninnehav, inleds häktningsförhandlingar klockan 11.45 i dag. Männen är i åldrarna 18, 20 och 27 år.

Kammaråklagare Johan Udén har begärt att de tre männen häktas på sannolika skäl misstänkta för "synnerligen grovt vapenbrott". Vid anhållandet var brottsrubriceringen grovt vapenbrott.

Straffskalan för vapenbrott ändrades i september och då infördes ett "synnerligen grovt brott" där det stadgas fängelse i lägst tre år och högst sex år. Grovt vapenbrott ger lägst ett år och högst fyra års fängelse.

ANNONS

- Vi har anträffat vapen i den bil som stoppades, men vi går inte in på vilken typ eller hur många vapen som fanns i bilen, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.

- Vi fortsätter förhören för att se om det finns en koppling mellan männen och skottdramat på Vårväderstorget. Vi har ingen information som vi går ut med vad förhören hittills har gett, säger Thomas Fuxborg.

Advokat Tapio Kanniainen försvarar en av de brottsmisstänkta. Han vill inte säga vem av de tre han försvarar.

- Jag kan bara säga att min klient är frihetsberövad och att han förnekar brott, säger Tapio Kanniainen.

Som GP tidigare berättat har den anhållne 20-åringen tidigare dömts för två fall av grovt vapenbrott. 27-åringen är dömd för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. 18-åringen är lagförd för snatteri.

Enligt Tomas Fuxborg arbetar 20-30 poliser med inre spaning efter skottdramat på Vårväderstorget. Därutöver arbetar uniformerad polis kring skottdramat.

Två av de åtta män som vårdas på Sahlgrenska Universitetssjukhus efter onsdagens skottdrama på Vårväderstorget, då två män dödades, har fått lämna sjukhuset, uppger pressjouren vid sjukhuset. De som fått lämnat sjukhuset är dels en av de två män som vårdats där tillståndets varit "stabilt" samt en av de fem som vårdats för "lindriga skador".

ANNONS

- Situationen är samtidigt att tillståndet för den man i 20-årsåldern som vårdas för allvarliga skador är fortsatt stabilt. Han har inte livshotande skador, sade Robert Sjölund på Sahlgrenska Universitetssjukhus pressjour, under lördagen.

Tillståndet för ytterligare en person betraktas som stabilt.

Sjukhuset lämnar inga preciserade uppgifter om skadorna.

Larmet går onsdagen den 18 mars klockan 22.23. Två gärningsmän skjuter med automatvapen vilt omkring sig på en krog i södra Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Två unga män dör och åtta skadade förs till sjukhus.

Ett dygn senare stoppar polisen en bil på Ekedalsgatan i stadsdelen Majorna. I bilen finner polisen flera tunga vapen, enligt obekräftade uppgifter ska det vara två kalasjnikov.

De tre unga männen i bilen grips och anhölls senare på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott. Bilen tas i beslag. En arbetshypotes polisen har är att gripandet och vapenfyndet kan ha med dubbelmordet att göra. Men detta är ännu oklart.

Under fredagseftermiddagen lämnade statsminister Stefan Löfven toppmötet i Bryssel för att besöka Vårväderstorget i Biskopsgården där attacken skedde. Löfven pratade bland annat med anhöriga till ett av dödsoffren.

De tre begärdes häktade under lördagen. Häktningsförhandling hålls på söndagen i Göteborgs tingsrätt. (TT)

ANNONS