Gynekolog: Skrämmande brist i rådgivning

ANNONS
|

- Har du fått sådana svar i vår region? Jag tycker det är skrämmande, säger Mariann Hansson, gynekolog med ansvar för preventivmedel, när hon hör att en barnmorska sagt till GP:s reporter att man kan fungera som om man är i klimakteriet när man äter östrogenfria piller.

Mariann Hansson har tagit fram riktlinjer för preventivmedelsrådgivning i Göteborg. Att barnmorskorna inte nämner negativa biverkningar eller passar på att upplysa om alternativa preventivmedel när en ung, orolig tjej ringer tycker hon är fel.

– Vår uppgift är ärlighet och information. Det är inte barnmorskan som ska bestämma vilket preventivmedel den unga kvinnan ska ha. Man måste leverera adekvat information för att patienten själv ska kunna välja vilken preventivmetod hon vill använda, säger Mariann Hansson.

ANNONS

Samtidigt förklarar Mariann Hansson att vissa negativa biverkningar också kan fungera omvänt. 10-15 procent uppges uppleva ökad nedstämdhet och oro när de äter Neovletta, samtidigt som sådana besvär minskar hos 60-70 procent av p-pilleranvändare. Att p-piller har många positiva effekter tycker hon nämns för sällan.

Spiral bra för unga

Själv tycker Mariann Hansson att spiral är en bra preventivmetod för unga tjejer, men förklarar varför inte alla barnmorskor rekommenderar det:

– Barnmorskor värnar om positiva upplevelser i samband med gynekologiska ingrepp. Det kan göra ont att sätta in en spiral, vilket kan resultera i skräck för framtida undersökningar. Tidigare har man också ansett att spiral medför en ökad risk för äggledarinflammationer, en uppfattning som vi idag vet inte stämmer, men som kanske kan leva kvar till viss del hos såväl rådgivare som unga kvinnor och deras mödrar.

Enligt Mariann Hansson slutar omkring en tredjedel av unga kvinnor med p-piller inom ett år. Hon tror att en av förklaringarna är den skrämselbild som presenteras i media. Ofrivilliga graviditeter och aborter vill barnmorskorna undvika, eftersom det innebär fler risker än p-piller.

– Det värsta är om kvinnan avbryter sin graviditetsförebyggande metod och blir oönskat gravid, säger Mariann Hansson.

Anna-Lena Näsström är barnmorska på RFSU. Hon finner det märkligt att barnmorskorna undanhåller delar av sanningen, för att skydda kvinnan från att bli gravid.

ANNONS

– Vuxna människor har alltid en tendens att tro sig veta bättre än unga, men jag tycker att alla har ett eget ansvar för att inte bli gravid. Min roll är bara att presentera alternativen och korrekt fakta, säger Anna-Lena Näsström.

ANNONS