Gunilla Grahn-Hinnfors: "Wannholt är mycket av en solospelare"

ANNONS
|

Varför petas Martin Wannholt i valberedningens förslag?

Några veckor före valet och folkomröstningen om trängselskatt gick Martin Wannholt ut i en debattartikel i GP och ifrågasatte Västlänken, och därmed hela det Västsvenska paketet. Detta var inte förankrat i fullmäktigegruppen och gick rakt emot partilinjen. Som kommunalråd och Moderaternas toppnamn för bygg- och trafikfrågor var det Västsvenska paketet väldigt mycket hans sak och att han gick emot partiet sågs inte med blida ögon. När gruppledaren Jonas Ransgård kommenterade det med orden "Så brukar vi inte göra" kunde man ana att Wannholts dagar var räknade.

Martin Wannholt är mycket av en solospelare men speglar också den djupa spricka som finns i Moderaterna i Göteborg. Framför allt handlar den om trafikfrågor. Det finns en grupp som inte vill ha trängselskatt och en växande grupp som inte vill ha Västlänken. Martin Wannholt är deras man.

ANNONS

Vad kan detta innebära för Moderaterna i Göteborg?

Sprickan i partiet vidgas ytterligare. I vissa läger är Martin Wannholt en populär person som "vågar säga ifrån". Han fick också flest kryss i valet, fler än Jonas Ransgård. Många, både inom och utanför partiet, kommer att se det som att en "sanningssägare" tystas.

Det här kommer ytterligare att försvaga Alliansen som inte heller det här valet lyckades ta över makten i Göteborg. Moderaterna backade och förlorade ett mandat. Troligen kommer det också att stärka partier som Vägvalet och SD som båda framställer sig som antietablissemangspartier.

Vad gäller Jonas Ransgårds framtid är det lite svårt att sia om den. Kortsiktigt slipper han strulpellen Wannholt bland kommunalråden och det kan ses som att han stärker greppet om fullmäktigegruppen. På längre sikt kommer han dock med största sannolikhet att utmanas av Hampus Magnusson och med tanke på det svaga valresultatet kan den processen nu påskyndas.

Kommer Martin Wannholt att byta parti nu?

Det parti som skulle kunna vara aktuellt är förstås Vägvalet, men jag är tveksam. Martin Wannholt är väldigt mycket M. Han har ofta talat om att folk i politiken har för lite kontakt med näringslivet och vanliga jobb. Han är ingenjör och har nog inte svårt att få ett civilt jobb.

ANNONS

Kanske dyker han upp på debattsidor med alternativa förslag till Västlänken. Jag har svårt att tro att vi inte kommer att höra från Martin Wannholt igen, även om det blir i annan form än partipolitikens.

ANNONS