Guldköparen blåste Bengt

ANNONS
|

”Guldfeber. Köper all guld fr 18 karat. Guldtackor, guldklockor, stenar, mm. Betalar 320:- g. Upp till 5 kg.”

Den lilla radannonsen hade varit införd i GP varje dag de senaste veckorna. Den 19 augusti slog 81-årige Bengt, som egentligen heter något annat, till och ringde till mobilnumret som stod i annonsen.

–Det var bra betalt jämfört med de flesta andra som annonserar om att de vill köpa guld. Vi planerade en semesterresa och min sambo föreslog att jag skulle sälja några av de smyckena jag gett henne genom åren. Hon sa att hon ju ändå använder dem så sällan, berättar Bengt.

ANNONS

Mannen som svarade sa att han hette Gunnar och hade handlat med guld länge. Han var villig att betala 300 kronor grammet för Bengts guldsmycken.

Överlämnade guldet

Bengt samlade ihop sina och sambons smycken och gick till en guldsmed i den stad utanför Göteborg där han bor, för att få hjälp med att väga guldet. De 45 grammen skulle ge Bengt 13 500 kronor och männen träffades utanför Systembolaget i Gamlestan. Där överlämnade Bengt två halsband, ett armband, en klackring, två släta guldringar, en slipsnål och tre smyckesnålar till Gunnar.

Mannen förklarade snabbt att han inte hade några pengar med sig.

–Han sa att han inte hade några kontanter på grund av rånrisken. Jag tyckte inte att det var så konstigt, det handlade ju om mycket pengar, säger Bengt.

I stället skrevs ett kvitto om att Gunnar tagit emot guldet och skulle sätta in pengarna på Bengts konto följande dag.

Hittade på ursäkter

Tre månader och en rad telefonsamtal senare har Bengt fortfarande inte sett till några pengar. Varje gång Bengt ringde hade Gunnar nya ursäkter. Senast, för en månad sedan, lade han på luren och har inte ringt upp.

I dag kommer man till en anonym röstbrevlåda om man slår numret till mannen som kallade sig Gunnar.

ANNONS

–Allting var så uttänkt från början. Det var planerat från start. Jag tror att fler än jag måste ha blivit lurade. Men det kanske är människor som inte förstår att de måste anmäla, säger Bengt.

Bengt berättar att han varit handelsresande och gjort många affärer i sitt liv. Aldrig tidigare har han blivit lurad.

Ej betalat annonserna

–Normalt sett ser man ju till att få en garanti. Men eftersom det hade varit så många annonser införda i GP tänkte jag att det måste vara seriöst. Annars skulle han ju ha blivit stoppad, säger Bengt.

I själva verket gick GP på samma nit som Bengt. Mannen som kallar sig Gunnar har inte betalt fakturorna för en månads annonsering i tidningen.

Fredrik Dobber, chef för GP:s annonsavdelning beklagar att bedrägeriet kunnat genomföras genom en annons i GP men säger att det är svårt att kontrollera om annonsörerna har seriösa avsikter eller inte.

–Det är olyckligt att det finns oseriösa spelare på marknaden. När vi tar in en annons tittar vi först och främst på innehållet i texten och bilderna och kontrollerar att de inte bryter mot marknads-föringslagen.

När det är företag som annonserar görs också en kontroll av bolaget.

–Men vi har ingen möjlighet att veta om de är seriösa i grunden eller inte. Så länge det inte finns några misstankar finns det ingenting vi kan göra, säger Fredrik Dobber.

ANNONS

Tas annonsen bort om ni får indikationer på att annonsören är oseriös?

–Absolut. Vi har alltid möjlighet att ta bort en annons om det framkommer att den inte är laglig.

ANNONS