GU-rektorns 60-årsfest bekostades av skattepengar

23 398 kronor. Det landade fakturan på för Göteborgs Universitet, och i förlängningen skattebetalarna, när rektorn för GU, Eva Wiberg, firades av kollegor och familj på Ågrenska villan i april. Det skriver GT.
– Jag kan inte säga mer än att det är såhär som det gick till. Jag tycker att vi fick ut väldigt mycket av den middagen, säger Eva Wiberg.

ANNONS
|

Förra veckan kunde GP berätta att GU:s rektor Eva Wiberg låtit skattebetalarna stå för notan för över 100 taxiresor. Flera som gäller resor på korta avstånd, exempelvis mellan universitetets huvudbyggnad på Vasaplatsen och adresser som Parkgatan, Södra Hamngatan och Chalmers.

GU har i samband med granskningen beslutat att låta henne själv stå för 26 resor som betraktas som privata.

– Det har varit en väldigt intensiv period sedan jag tillträdde och mot slutet av förra året förvärrades min artros så att jag kunde knappt gå. Jag har fortfarande ett intensivt schema och vi har bedömt i ledningen att taxi är det smidigaste sättet för mig att förflytta mig mellan alla möten. Om jag ska stå och vänta på en buss och ta mig fram så hinner jag inte, sade Eva Wiberg till GP då.

ANNONS

LÄS MER:Här är rektorns resor med taxi och flyg

LÄS MER:Efter GP:s granskning: Wiberg får betala skatt för sina hemresor

Nu berättar GT om hur Eva Wiberg firades på sin 60-årsdag i april av 25 personer bestående av höga chefer inom GU, anställda vid ledningsstaben men också familjemedlemmar.

– Min familj skulle komma upp och fira med mig. Det var inte planerat någon som helst aktivitet tillsammans med universitetet. Samtidigt har jag en relativt ny stab och nya medarbetare som inte har haft möjlighet att prata informellt. Vi hade tankar om att ha en aktivitet och då fick jag frågan om vi inte ändå skulle göra något tillsammans för att fira mig. Då sade jag att jag inte ville ha något stort men kunde tänka mig något mindre, säger Eva Wiberg.

Notan landade på 23 398 kronor

Det som skulle vara något mindre blev enligt GT till en trerätters middag på Ågrenska villan där fakturan för alla deltagare, inklusive familjen, landade på 23 398 kronor.

– Jag ville betala för min familj och jag hade också beslutat för att jag ville hålla nere kostnaderna. Vinet vid middagen har jag betalat just för att hålla ner kostnaderna. Den här middagen följde alla representationsregler både internt och enligt skatteverket, säger Eva Wiberg.

Att Eva Wiberg, trots sin vilja, ändå inte betalade för sin familj, menar hon är för att hennes medarbetare i staben berättade att det är okej enligt det interna regelverket och skatteverkets regler, att närmaste familj är med vid den typen av sammankomster.

ANNONS

Tycker att det var värt pengarna

Eva Wiberg säger också att det finns en kutym att fira en rektor som fyller jämnt men påpekar samtidigt att det kan göras på olika sätt.

GT berättar exempelvis att rektorn Sigbritt Karlsson på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, tidigare i år firades på sin 60-årsdag med tårta och kaffe i biblioteket.

– Jag kan inte säga mer än att det är såhär som det gick till. Jag tycker att vi fick ut väldigt mycket av den middagen.

Så du tycker att det var värt pengarna?

– Ja, det tycker jag och det har jag också hört. Det är ändå en stor organisation och jag är relativt ny. I det här sammanhanget var detta en insats som gjorde att vi som gemensam ledning och stab kan blicka framåt, säger Eva Wiberg.

ANNONS