GU-anställd anmäld för sextrakasserier – i 13 år

En facklig förtroendevald vid Göteborgs universitet är anmäld för att ha sextrakasserat en kvinnlig kollega i 13 års tid. När mannen förstod att han riskerade avsked sa han upp sig på stående fot.

ANNONS
|

I våras anmäldes en facklig förtroendevald vid Göteborgs Universitet för att ha kränkt och sexuellt trakasseraten underställd kvinnlig kollega sedan hon anställdes för 13 år sedan.

I företagshälsovårdens externa utredning framgår att kvinnan avstått från att anmäla mannen tidigare för att hon inte ville äventyra sitt arbete som hon trivdes med och att det kändes "tufft" att anmäla en arbetskamrat och "ställa till det på arbetet". Istället har hon försökt ignorera, förtränga och skratta bort mannens beteende i hopp om att det skulle bli bättre. Hon skämdes, var rädd för att inte bli trodd och för att äventyra sin fortsatta löneutveckling och karriär.

ANNONS

"Jag tänkte att ord står mot ord och då har jag ingen chans", säger kvinnan i utredningen.

Eskalerade 2015

Enligt kvinnan eskalerade trakasserierna under hösten 2015. I utredningen kallas hon för M och mannen för C.

"M har under året försökt skratta bort och glömma bort det som C sagt och gjort. Hon har vid flera tillfällen sagt till och ifrån att hon inte uppskattar hans närmanden och inviter men det har inte gett någon effekt över tid. Hon har även tydliggjort att hon inte har något intresse av C i romantiska och/eller sexuella termer men att de kan vara arbetskamrater i professionell betydelse," skriver utredaren.

Kvinnan berättar också att trakasserierna började redan första veckan.

"/.../ därefter sa han till mig att hans fru inte vill ha sex med honom och då borde jag ställa upp. Jag sa nej och att det är han och hans frus problem som de borde lösa tillsammans. Efter ett tag sa han till mig att han har känslor för mig, att han älskar mig. Mitt svar var att jag tycker om honom men inte på det romantiska sättet. Då sa han till mig att jag ska komma ihåg att han är långsint."

Men kvinnans protester hjälpte inte.

ANNONS

"Jag sa hela tiden att hans handlande var ovälkommet och oönskat. Men han brydde sig inte, han lyssnade inte, han bara fortsatte. Jag sa till honom att jag känner mig kränkt, förolämpad, förnedrad, /.../"

Sökte stöd hos andra förtroendevalda

Kvinnan beskriver att hon sökt stöd hos andra förtroendevalda men upplevt att de bara "stängde av".

I utredningen medger mannen att han kan ha uttryckt sig olämpligtvid ett flertal tillfällen, men avvisar helt att han skulle ha betett sig kränkande på annat sätt.

Vidare beskriver mannen att stämningen på arbetsplatsen som god och att han är nöjd med kvinnans arbetsinsatser.

"Grabbig jargong"

Samtidigt säger han att det kan bli en ”grabbig jargong” och att det varit ”flamsigt” emellanåt men att han inte på något sätt, romantiskt eller sexuellt varit intresserad av kvinnan då han har fru och barn och är nöjd med det. Han uppger dock att det förekommit ”en och annan kamratlig kram”.

Företagshälsovårdens utredare tar inte ställning till skuldfrågan men bedömer att kvinnan är mer trovärdig i sin redogörelse än mannen. I slutet av samtalet med företagshälsovården frågar sig mannen om han nu måste avgå från sina fackliga uppdrag.

Konfronterades av personalansvariga

När mannen konfronteras med uppgifterna av personalansvariga, inför mötet i personalansvarsnämnden, valde han att säga upp sig. Kvinnan arbetar kvar på arbetsplatsen.

ANNONS

– Mitt råd till andra i liknande situation är att anmäla direkt, inte vänta som jag gjorde. Jag vet inte om min hälsa någonsin kommer bli återställd och det är inte värt det, säger hon.

Trakasserierna är anmälda till Arbetsmiljöverket som arbetsskada.

Facket sista utposten

Den fackliga organisationen är inte sällan medarbetarnas sista utpost när hon eller han har hamnatett utsatt läge och en av fackets viktigaste roller på svensk arbetsmarknad är att säkerställa medarbetarnas rättigheter. Mannen har en lång facklig karriär bakom sig. När GP når mannen avböjer att kommentera anmälan.

– Jag vill inte uttala mig om detta, säger han.

Fakta: Sextrakasserier

Kränkande särbehandling kan ses som ett samlingsbegrepp för det man kallar vuxenmobbing men även psykiskt och fysiskt våld och social uteslutning och alla former av sexuella trakasserier inklusive sexuella trakasserier ingår i begreppet.

Trakasserier ses som ett ovälkommet uppträdande som kränker arbetstagarens integritet.

Diskriminering kan vara direkt och indirekt utifrån kön, ras, etniskt ursprung, religion, funktionshinder, sexuell läggning och ålder.

Ur GU:s utredning

ANNONS