Gruppchefen i Nordost: "Snart lika vanligt som cannabis"

Utbredningen och beslagen av Tramadol ökar i Göteborg. En som följt det på nära håll är Marcus Ekvall, gruppchef för områdespolisen i Storgöteborg nordost. – Vi springer på det i stort sett dagligen, säger han.

ANNONS
|

Polisen i Göteborg har gjort flera stora beslag av detnarkotikaklassade läkemedlet Tramadol det senaste året. Statistik visar att beslagen årets första sex månader ökat med 137 procent jämfört med samma period 2016. I nordöstra Göteborg är Tramadol vardag för polisen, berättar Marcus Ekvall.

– Vi har sett att det ökat jättemycket och många som tidigare sålt eller brukat cannabis har börjat hantera Tramadol, säger han.

Tramadol nyttjas enligt Marcus Ekvall ofta tillsammans med cannabis och är billigt att komma över. Försäljningen sker både på gatan och på sociala medier.

– Vi kan se inlägg där folk skriver att "Tram finns" och hittar det även när vi kontrollerar både de som vi vet brukar och de som säljer andra droger, säger Marcus Ekvall.

ANNONS

LÄS MER: Rekordstor ökning av tramadolbeslag i Göteborg

Till skillnad från cannabis är det en drog som är svår att upptäcka. Tidigare har polisen också haft dåliga möjligheter att testa personer för påverkan av Tramadol.

– Skillnaden för oss är att cannabis är lättarbetat eftersom det luktar så kraftigt. När vi rutinpatrullerar så känner man doften om någon står med cannabis i fickan. Det gör vi inte med Tramadol. Vilket gör att vi måste vara mer operativa för att fånga upp drogen. Det är ett läkemedel som har ganska ruggiga biverkningar som epileptiska anfall och kraftiga kräkningar, säger Marcus Ekvall.

Strömmar in i landet

Han berättar att tabletterna de stöter på både är tillverkade i Sverige och importerade från utlandet. En del är sålt vidare från de som har fått läkemedlet utskrivet som smärtstillande och en del har tagit sig in i landet på oklara vägar.

– Vi har inga teorier om ursprunget egentligen. Vi skickar tabletter på analys om vi är osäkra på vad det är och ofta är det just Tramadol.

Hur arbetar ni för att stävja missbruket av Tramadol?

– Det är en väldigt bra fråga. Det finns såklart en samhällsproblematik i det här och ett sätt är att bli mer restriktiv när man skriver ut Tramadol. Det finns helt klart de som får det utskrivet som säljer vidare. När det gäller vad som tas in illegalt i Sverige är det svårare att komma åt.

ANNONS

Få vill berätta

Marcus Ekvall upplever också att få vill prata om drogen.

– Vi märker att många inte vill prata om det när vi frågar. Ofta har de en bortförklaring om att de sträckt sig eller skadat nacken och använder det som smärtstillande. Ingen som vill säga att de köpt det utan hävdar att de fått det av en kompis eller har recept själva. Vilket såklart är enkelt att kolla upp.

Brukarna av Tramadol är enligt Marcus Ekvall i åldrar mellan 16 och 40 och polisen jobbar aktivt med att "komma ikapp" sitt arbete med Tramadol på samma sätt som man tidigare arbetat mot cannabis och andra droger.

– När vi får in folk som vi misstänker, till exempel cannabisbrukare så testar vi dem även för Tramadol och tyvärr är det många som även visar sig tagit också det. I övrigt arbetar vi på samma sätt som mot alla annan narkotikahantering, säger han.

ANNONS