Griniga gubbar: "Vi står här tills vi dör"

Respektera folkomröstningen! Med det budskapet samlas varje dag ett gäng griniga gubbar och sysslolösa pensionärer på Gustaf Adolfs torg.

ANNONS
|

- Respekteras inte resultatet kommer vi att stå här tills vi dör, säger de.

En mer eller mindre tyst manifestation pågår sedan fjorton dagar tillbaka på Gustaf Adolfs torg. Klockan elva börjar deltagarna dyka upp. De trär på sig orangefärgade västar och ställer sig under banderollen med det tydliga budskapet riktat mot kommunledningen i rådhuset intill.

Klockan ett packar de ihop och går hem.

På västarnas rygg står det Grinig gubbe, Sysslolös pensionär och Besvärlig göteborgare vilket anspelar på uttalanden som moderaternas Johnny Magnusson gjorde i en intervju i oktober, inför övertagandet av Västra Götalandsregionen. Han sade då bland annat att "Göteborgare är emot allting, de överklagar och bråkar om alla förändringar. Ibland är det ungdomar, som när det gäller landshövdingehusen i Gårda, men oftast är det äldre herrar som har för lite att göra."

ANNONS

Läs också: "Jag är ingen väljarkramare" och ursprungsartikeln Nye regionbasen tror på trängselskatt

- Folk är väldigt upprörda över hans arrogans. Många är också mycket kränkta av beskedet om att man inte tänker följa resultatet i folkomröstningen. Det är många som kommer fram och ger oss sitt stöd och det känns fantastiskt, säger Anne-Catrine Heldtander, en av demonstranterna på torsdagen.

Läs också: Ilska efter Johnny Magnussons uttalande

Hur har Johnny Magnusson reagerat?

- Inte alls. Han gick förbi här en av dagarna. Men han sade inget. Samma sak med Anneli Hulthén, säger Thomas Sahlmén.

- Ulf Kamne och Maria Rydén har däremot stannat upp och pratat med oss och det hedrar dem, tillägger Heldtander.

Mellan tre och tio personer brukar samlas under banderollen och de flesta är pensionärer.

Har ni inget bättre att göra på dagarna?

- Jo då, massor. Men det här är viktigare. Att säga att vi står här tills vi dör var kanske lite överdrivet, men vi kommer stå här så länge det behövs. Vi ger oss inte, säger Heldtander.

ANNONS