Grefabs tidigare vd utreds av polis

ANNONS
|

GP kan i dag avslöja att en enig styrelse i det kommunägda hamnbolaget Grefab på ett extrainkallat möte förra året beslutade att polisanmäla bolagets förre vd Peter Hartzell för grov trolöshet mot huvudman.

Läs också: Vd:n gav sig själv bästa båtplatsen

Enligt anmälan ska Hartzell på eget bevåg, och utan att blanda in styrelsen, gjort investeringar på drygt 2,5 miljoner kronor i området runt småbåtshamnen Torslanda lagun. Bland annat ska Grefab, enligt anmälan, fått stå för vattenförsörjningen åt närliggande Torslanda golfklubb.

"Misstänkt har i sin anställning som vd för Grefab utan erforderliga beslut i styrelsen otillbörligen utan ersättning till bolaget tillhandahållit 'gratis' VA", skriver styrelsen i sin polisanmälan.

ANNONS

Den största kostnaden rör dock utbyggnaden av en stor va-anläggning i ett område i utkanten av Torslanda lagun där vd planerade bygge av en ny båtverkstad och rigghall. Bygglov var sökt och klart men enligt anmälan skedde det utan styrelsens vetskap.

Kammaråklagare Johan Udén är förundersökningsledare.

- Jag har inlett en förundersökning och kommer tillsammans med utredaren ha ett möte med representanter för styrelsen i nästa vecka, säger han.

Enligt Grefabs styrelseordförande Arne Lindström (V) framkom uppgifterna i samband med att bolaget går igenom de senaste årens händelser i bolaget.

Man har enligt styrelsens utredning funnit en "generell allvarlig brist i dokumentation och rapportering" av större utgifter samtidigt som man funnit "stora och systematiska brister i attestering".

- Det har varit ganska rörigt med dokumentation och i samband med att vi försökt få ordning på det upptäcktes de här sakerna, säger Arne Lindström och säger att man i styrelsen kommit överens om att inte gå ut med några detaljer för att inte försvåra utredningen.

- Alla vi i styrelsen tyckte att de uppgifter som kom fram var så allvarliga att vi beslutade att lämna uppgifterna vidare till polis och åklagare, säger Arne Lindström.

Innan beslutet fattades rådgjorde styrelsen med Göteborgs stads kunskapscenter mot organiserad brottslighet som har kommit att bistå med hjälp vid misstankar om oegentligheter inom staden. De delade styrelsens bedömning av uppgifternas allvar.

ANNONS

Peter Hartzell har, trots upprepade försök till kontakt, inte besvarat våra frågor. Han har tidigare tillbakavisat alla beskyllningar från nuvarande bolagsledning om att Grefab misskötts och beskrivit det som en obefogad svartmålning från efterkommande ledning.

Fredrik Bonde, som var fastighetsansvarig I Torslanda golfklubb då va-anläggningen drogs 2011 säger att klubben hade ett muntligt avtal med Grefabs vd om att dela på kostnaderna i samband med att ledningar drogs genom Golfklubbens mark till det kommunala bolaget.

Han sänder oss en faktura som visar att man i vart fall gjort upp delar av kostnaden för själva anläggningen, men fakturan för golfklubbens kommunala vatten har gått till Grefab. Enligt Göteborg Vatten har Grefab haft abonnemanget sedan maj 2011 och sedan dess fått den löpande räkningen.

- Vi upptäckte det nu och det måste ha blivit ett misstag, säger Fredrik Bonde och hävdar att det inte rör sig om några större summor för deras kommunala vatten.

Enligt flera av varandra oberoende arbetsrättsjurister som GP talat med är möjligheten mycket liten för kommunen att - vid en eventuell fällande dom - i efterhand kräva tillbaka det utbetalda avgångsvederlaget.

Fakta: Trolöshet mot huvudman

Om en person i förtroendeställning har fått till uppgift att sköta till exempel ekonomiska angelägenheter och missbrukar denna förtroendeställning och på så vis skadar huvudmannen kan personen fällas för trolöshet mot huvudman.

ANNONS

Straffet är i normalfallet böter eller fängelse i högst två år. För grov trolöshet mot huvudman krävs viss förslagenhet eller att skadan för huvudmannen varit särskilt stor (till exempel att det rör stora värden) kan straffet bli mellan sex månader och sex år.

För att fällas för trolöshet mot huvudman krävs inte att den som utfört handlingen själv tjänat på det ekonomiskt eller på annat sätt. Det räcker med att ha handlat trolöst.

ANNONS