Grön våg ska ge cyklisterna flyt

ANNONS
|

Genom att föranmäla sitt vägval kan cyklister själva se till att få grönt ljus.

- Med funktionen för cykelföranmälan undviks onödiga stopp, cyklisterna får förhoppningsvis lite mer flyt, säger Noel Alldritt, teknikansvarig på trafikkontoret i Göteborg.

Cykelföranmälan innebär att cyklisten, cirka tio meter före ett trafikljus, kör över en markering i cykelbanan. Passeringen aktiverar en sensor som går direkt till trafikljusen. En lysande lampa på trafikljusstolpen visar att anmälan är gjord.

För att tekniken skall fungera krävs att man cyklar över den markerade pilen i cykelbanan som motsvarar cyklistens vägval.

ANNONS

Systemet är hämtat från trafikljusanläggningarna i biltrafiken, där en viss prioritering avgör vem som får grönt ljus. Cykelföranmälan fungerar på samma sätt, men tekniken är förfinad så att den bara aktiveras av de cyklister som passerar markeringen. Dessutom är sensorn utvecklad att känna av alla de olika riktningar som cyklisten kan välja i korsningen.

Antalet cyklister som passerar kommer att räknas för att det skall bli lättare att beräkna och planera trafiken.

- Den här typen av system har aldrig testats förut. Förhoppningen är att vi skall kunna använda det här systemet för att göra rätt prioriteringar i infrastrukturen framöver, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator på trafikkontoret.

Systemet har tagits i bruk vid Packhusplatsen och projektet är en del i trafikkontorets satsning för att öka framkomligheten för cyklister.

ANNONS