Grön inspiration för odlingsfantaster

Odlingsintresset har ökat bland stadsborna. Och det märktes inte minst under torsdagen när Liseberg slog upp portarna till Västsveriges största trädgårdsmässa. – Jag är på jakt efter ny inspiration till min balkong, sa besökaren Karin Levin.

ANNONS
|

86 utställare har flyttat in i nöjesparken för att i fyra dagar inspirera odlingsfantaster och sälja allt från fröer och sticklingar till trädgårdsredskap och kryddor.

En av utställarna är Munkeröds floristutbildning som skapat en blominstallation med hjälp av 20 000 krysantemumblommor. En bit därifrån hittar vi inspirationsträdgården Västkustens folk som trädgårdsdesignern Emma Johnson Blazquez står bakom.

– De sista åren har vi märkt ett större intresse för växter och odling hos den yngre generationen. För några år sedan var det nästan bara äldre som kom hit, berättar evenemangsproducenten Zeth Pilevång.

– Nu har vi en bredare mix bland besökarna. Jag tror att det handlar om att intresset för inredning, färg och form har ökat. Vi har anpassat oss även till den målgruppen, liksom till stadsborna som inte har trädgårdar utan kanske bara plats för en liten balkonglåda.

ANNONS

Enligt en rapport från Handelns Utredningsinstitut, HUI, har intresset för odling ökat bland just storstadsbor det senaste året. Trädgårdsintresset är dock allra störst bland dem som bor på landsbygden. Rapporten visar också att hälften av Sveriges befolkning är intresserade av att odla ätbara växter.

Några som tänker skörda ätbart i trädgården i sommar är besökarna Birgitta och Wåge Andersson från Gränna. När GP träffade dem pustade de ut i skuggan med en glass. Framför dem stoden vagn fylld av tomatplantor, gurkplantor men också pelargoner och ett och annat fynd.

– Vi har köpt Lisebergs egna blommor som de säljer ut, berättade Birgitta och pekade nöjt på några minipåskliljor som skulle planteras hemma i trädgården.

Karin Levin är också en flitig besökare på trädgårdsdagarna. I år stod hon utanför portarna en kvart innan öppning.

– Jag är på jakt efter pelargoner i år. Men vill också ha ny inspiration till min balkong. Det får man här, sa hon.

Fakta: Trädgårdsdagarna

  1. Lisebergs trädgårdsdagar lockar årligen cirka 50 000 besökare.
  2. Mässan har arrangerats sedan år 2000.
  3. Årets mässa har 86 utställare, 27 av dessa är nya för i år.
  4. Blomsterutställningar har arrangerats på Liseberg sedan 1930-talet.
ANNONS