Bild: Arkivbild/Google Maps
Bild: Arkivbild/Google Maps

Grävde av kabel – stadsdel i Göteborg släcktes ned

Hela stadsdelen Askim bedömdes vara utan ström under onsdagseftermiddagen, enligt elbolaget Ellevio. Orsaken till strömavbrottet var en kabel som hade grävts av, av okänd anledning. – Antingen har man inte tagit reda på vad som finns i marken, eller så har det inte märkts ut ordentligt på en karta, säger Jonathan Björck vid elbolaget Ellevio.

ANNONS
|

Ett strömavbrott släckte ned vad man bedömde vara hela Askim under onsdagseftermiddagen. Totalt 3 760 hushåll var utan ström, enligt elbolaget Ellevio.

– Klockan 15.27 inträffade ett strömavbrott. Vi vet väldigt lite än så länge. Jag skulle vilja säga att hela Askim är drabbat. Personal är på plats och felsökning pågår, sade Jonatan Björck, presschef vid elbolaget Ellevio.

Avbrottet lokaliserades till Övergården intill Söderleden vid Sisjömotet. Reparatörer från elbolaget var ute och försökte få ett grepp om vad det var som hade hänt.

– Det kan vara så att det är fel på en kabel som går in i ställverk, men det kan också vara en komponent i ett ställverk som har gått fel. Då finns det komponenter i ställverken som slår av strömmen så att ingen ska komma till skada. På samma sätt som man har en säkring hemma, sade Jonathan Björck.

ANNONS

Butik utrymdes

Enligt uppgifter från ett vittne påverkades stora delar av köpcentrumet i Sisjön, och bland annat sportbutiken XXL utrymdes.

–Vi utrymde butiken, det är enligt direktiv som vi har, så det gjorde vi. Vi hade strömavbrott i ungefär en timme. Vi kunde av säkerhetsskäl heller inte släppa in någon under strömavbrottet, säger Robin Enontekiö, säljare på XXL.

Avgrävd kabel

Vid 16.30-tiden under onsdagseftermiddagen hade antalet drabbade hushåll sjunkit till 800.

– Det går ganska bra. Vi har kopplat om i nätet nu. Det är någon som har grävt av en av våra ledningar, säger Jonathan Björck.

Strömmen till dem som fortfarande drabbas matas via två ledningar, förklarar Jonathan Björck. Just nu försöker man ta reda på vilken av de två som är påverkad – så att problemet kan åtgärdas.

Vad menar du med att en kabel grävts av?

– Det är en väldigt vanligt orsak. Det kan vara folk som gräver för fiber eller VA-arbete eller andra anledningar. Antingen har man inte tagit reda på vad som finns i marken, eller så har det inte märkts ut ordentligt på en karta, säger Jonathan Björck.

Han fortsätter:

– De kanske inte har grävt av den helt och hållet, utan det räcker att man bara skaver av isoleringen på kabeln för att strömmen ska gå av.

ANNONS

Förhoppning

Olyckan har inträffat i korsningen Knapegårdsvägen och Kobbegårdsvägen i Askim, berättar Björck. Förhoppningen är att alla hushåll kan få tillbaka strömmen innan 17.30 under onsdagseftermiddagen.

Vid 17-tiden meddelade Ellevio att alla drabbade hushåll hade ström igen, och butiken XXL hade återupptagit sin normala verksamhet.

ANNONS