Gränspolis utsattes för smitta – kräver vaccin

ANNONS
|

Händelsen inträffade i gränspolisens lokaler på Göteborg City Airport i Säve den 7 mars. Flera tillbudsrapporter har lämnats av olika polismän som slår larm om bristande säkerhet, trånga arbetslokaler, brist på datorer och risken för att bli utsatt för smittsamma sjukdomar.

Gränspolisen genomförde en större insats med extrapersonal på fredagskvällen mot ett flyg från Rom. Bland passagerarna fanns flera somalier som, med polisspråk, "utprofilerades" för vidare kontroll.

Så här skriver en polis om situationen:

"Flertalet utprofilerade personer tas in för vidare kontroll. Utrymmet i Säve är väldigt trångt, dålig luft, det blir fort väldigt varmt. Det finns inte tillräckligt med datorer för personalen. När övriga flyg som kräver gränskontroll landar/avgår blir det på grund av det oerhört trånga utrymmet kaos!

ANNONS

Personalen hinner inte äta, dricka eller gå på toaletten. De omhändertagna får sitta obevakade vilket är en stor säkerhetsrisk. Trots att extrapersonal fanns att tillgå finns inte lokaler för ändamålet. Det krävs en längre förflyttning av de omhändertagna genom övriga hallar där flyresenärer finns. Det är inte bara en stor säkerhetsrisk utan det uppfattas även som obehagligt för de övriga resenärerna."

Hon rapporterar också om att en av de personer som omhändertogs var smittad av TBC och vistades i samma trånga utrymme som poliser och andra omhändertagna.

För att föra de omhändertagna, som inte tilläts komma in i landet, till Sagåsen fick gränspolisen hjälp av andra enheter. Från en av radiobilarna rapporteras om mannen som inte ville följa med frivilligt och som led av kraftiga hostattacker.

"Jag satt i passagerarsätet bak i radiobilen under hela transporten som varade i cirka 30 minuter med den omhändertagna 30 centimeter ifrån mig. Den omhändertagne hostade delar av färden. Det framkom dagen efter att den person som vi transporterat led av TBC", skriver polismannen som föreslår att polisen ska få tillgång till munskydd och vaccin.

ANNONS

Polisens ansvar, anser flygplats-vd

Lokalerna i Säve hyrs ut till polismyndigheten av Göteborg City Airport.

När GP når Annika Nyberg vd på Göteborgs City Airport, känner hon inte till den specifika händelsen eller kritiken som riktats mot lokalerna.

Hon menar att ansvaret för att lokalerna räcker till ligger på hyresgästen, polismyndigheten.

- Möblering och annat styrs av hyresgästen. Och om du går in tio personer i rummet och det blir för trångt kan vi inte styra över det, säger Annika Nyberg VD.

Hon har inte hört talas om liknande kritik eller problem med lokalerna tidigare.

- Men vi behöver ju gränspolisen här på flygplatsen, och om förutsättningarna för deras verksamhet förändras, så kommer vi göra allt i vår makt för att tillgodose deras önskemål.

ANNONS