Gränskontroller och danska livvakter - så ska EU-toppmötet tryggas

Utökade gränskontroller på Landvetter, i Svinesund, runt västsvenska hamnar och vid Öresundbron. Plus extrainkallade danska livvakter. Det är en del av hur säkerheten kring EU-toppmötet ska tryggas.

ANNONS
|

Regionpolismästare Klas Friberg inledde tisdagens pressträff med orden.

- Det här är en av de största poliskommenderingarna i modern tid i vårt land.

För polisen har insatsen hittills inneburit merkostnader på 15 miljoner kronor. Och då är inte varken löner eller övertidsersättning för de uppskattningsvis 4000 tjänstgörande polismännen inräknade.

Hela det polisiära i Sverige bidrar med folk.

Prioriteringslistan

Enligt kommenderingschefen Erik Nord ser prioriteringslistan ut såhär:

  1. 1/ Garantera att så kallade skyddspersoner inte utsätts för attacker.
  2. 2/ Möjliggöra att mötet på Hisingen kan genomföras enligt programmet.
  3. 3/ Trygga de demonstrationer och opinionsyttringar som planeras och som sökt tillstånd.
  4. 4/ Försöka att inte göra dessa dagar onödigt besvärande för göteborgarna – och där handlar det förstås om en förutspått kaotisk trafiksituation.

I den lokala polisens uppdrag ingår skydd och bevakning av:

  1. 1/ Ankomsterna och avgångarna på Landvetter.
  2. 2/ Boendet vid Korsvägen.
  3. 3/ Sammanträdeslokalerna på Eriksberg.
  4. 4/ Färdvägarna och eskorterna till och från de olika platserna.

Bevakning - i vattnet

- Detta är en omfattande och komplex insats. När det gäller kvarteren runt Eriksbergshallen spärrar vi av från onsdag morgon till fredag klockan 17.00. Inga obehöriga kan då röra sig i området. Vi bevakar till fots, i luften och i vattnet, förklarar operationsledaren Johan Sjöstrand.

ANNONS

För att hjälpa till har rikspolisstyrelsen fattat beslut om förstärkta gränskontrollerna i västra och södra Sverige.

- Vi ser i dagsläget inga höjda hotbilder när det gäller folk som skulle kunna komma hit för att protestera. Och om vi trots allt ställs inför detta faktum, har vi en väl beprövad taktik – den vi använde under kravallerna runt NMR-marschen i september, säger Sjöstrand.

Varken operationsledaren, högste ansvarige Klas Friberg eller kommenderingschefen Erik Nord är inte speciellt tillfreds med att EU-toppmötet tillåtits sprida ut sig över stan.

Danska livvakter

- Det är inte optimalt och ställer stora krav på oss. Men det är å andra sidan något vi vetat om under en längre tid, konstaterar Johan Sjöstrand.

Angående det så kallade närskyddet, som tilldelas de 25 regeringschefer som väntas till Göteborg, bjöd Säpos Felix Andåker på en nyhet:

- Hela den europeiska politiska eliten är på plats. Det samlade skyddsvärdet är mycket stort. Vi har sen tidigare ett samarbete med Danmark, som i det här fallet bidrar med livvakter. Vi kommer att använda engelska som gemensamt arbetsspråk för att undvika missförstånd, berättar Andåker.

ANNONS