GP vill ha ännu mer dialog med läsarna

ANNONS
|

Vad är det du ska göra?

– Jag ska fungera som en länk mellan GP:s läsare och redaktionen. Lyssna båda utåt och inåt. Ta emot synpunkter, åsikter och tips från läsekretsen och föra dem vidare till redaktionen. På GP vill vi bli öppnare och bättre på att berätta om vår journalistik, hur vi tänker och varför. Vi vill bjuda in till dialog och låta läsekretsen få ett större inflytande på det vi gör.

-- På chatten på gp.se ska jag möta våra läsare och läsarna ska möta GP. Det kan handla om att svara på frågor om GP:s journalistik eller ta emot tips om jobb vi borde göra. Det kan också vara diskussioner om angelägna och aktuella ämnen. Högt och lågt. Här kan GP också be läsarna som är på plats där något händer om hjälp med att få in information.

ANNONS

Varför just nu?

– Dels lanserar vi nya gp.se, vi gör om och förbättrar sajten och då passar vi på. Dels märker vi ett ökat intresse för allt vi gör. Det är ett sätt att ta till vara det stora engagemang som vi vet finns när det gäller GP.

Finns det några ämnen som du vill undvika?

– Nej, i läsarchatten ska vi kunna debattera det mesta men självklart vill vi ha ett bra samtalsklimat och hålla en god ton. Vi är öppna för kritik men det är klart att vi också gillar att få beröm.

-- Det kommer också bli lättare att nå oss med praktiska frågor som exempelvis prenumerationsärende på nya gp.se, säger Evalis Björk.

Till sist

I förra veckan ordnades konferensen African Media Leaders Forum i Dakar, Senegal. Där samlades medier från hela Afrika för att diskutera pressfrihet och tidningsutveckling.

GP:s nyhetschef Anders Goliger var inbjuden för att tala om GP:s samarbete med tidningen The Post i Zambia.

– Publicister världen över drivs av samma krafter men vi arbetar med väldigt olika förutsättningar. De redaktörer jag har träffat är tacksamma för att vi i Sverige engagerar oss i situationen för journalister i länder som Zambia, Malawi och Gambia.

ANNONS

GP:s samarbete med The Post i Zambia gick ut på att byta erfarenheter om exempelvis bildjournalistik, digital journalistik och det svenska pressetiska systemet. Tidningsutgivarnas världsorganisation WAN/IFRA fanns också med som part i samarbetet.

– Jag blev väldigt berörd av tidningen The Point i Gambia. Jag träffade chefredaktören Pap Saine (till vänster på bilden här ovanför) som berättade om hur hans närmaste kollega mördats och han själv fängslats för att få ge ut sin tidning. Nu kämpar han dagligen med väldigt basala saker för att få ut sin tidning: att få tag i papper, datorer och människor som vågar skriva i tidningen, säger Anders Goliger.

ANNONS