GP:s trafikbloggare vann Johannapengen

ANNONS
|

– Jag blev ganska förvånad, mest därför jag trodde det enbart var kvinnor som fick priset. Jag fick reda på det för ett par veckor sen och det har varit svårt hålla det hemligt.

Nyströms blogg handlar om alla former av trafik, främst kollektivtrafik för att det intresserar så många och för att få skriver om den.

De största problemen med Göteborgs kollektivtrafik är enligt Nyström Västtrafiks pris- och betalsystem, alla undermåliga bussar och de långa restiderna.

Vad tycker du om införandet av trängselskatt?

– Jag vågar nog inte säga det, eftersom jag ska vara en opartisk och saklig nyhetsreporter. Men skatten behövs för att betala det stora infrastrukturpaketet som kostar 34 miljarder kronor. Pengarna finns ingen annanstans.

ANNONS

Hur tar du dig själv till jobbet?

– På vintern och när det regnar åker jag buss 21. Linjen funkar numera riktigt bra, efter ett par år med ständiga förseningar och massor med inställda turer. Sommarhalvåret och när solen skiner kör jag motorcykel på 1000 kubik. Jag har bara åkt fast för fortkörning en gång. Än så länge.

Åke Lundgren, ordförande i Publicistföreningen Västra krets har deltagit i valet av pristagare.

– Ulf är oerhört kunnig på sitt område. Och det finns ju ingen kommunikationsdirektör i världen som kan slå honom på fingrarna. Och då menar jag ämnet han skriver om och när han avslöjar andra. Egentligen var det ett lätt val i år, därför att Ulf i sina artiklar, i sina analyser och i sin blogg alltid sätter enskilda resenären, alltså läsaren i centrum. Detta trots att han skriver om stora komplicerade system, säger Åke Lundgren.

Vad tror du det betyder för GP, där han jobbat i över 35 år?

– Det borde betyda att han även folk inne i huset värdesätter en så lysande stjärna.

Johannapengen ska delas ut till en framstående västsvensk publicist, man eller kvinna. Pengen är uppkallad efter Johanna, en tidningsförsäljerska i Brunnsparken.

Johannapengen 2012 tilldelas GP:s trafikreporter Ulf Nyström för att han verkligen tar med sig läsaren på en resa i print, webb och blogg. Han kan konsten att skriva om allt som rör sig på gata, väg och räls på ett sätt som aldrig blir enkelspårigt.

Johannapengen har delats ut sedan 1983.

ANNONS