Gick på spårvagn – möttes av skvalpande alger

Fredrik Adielsson skulle bara ta vagnen hem från Gamlestan, utan en tanke på några botaniska överraskningar. Tills han blev vittne till en ny sorts dekoration som gjort sig hemmastadd mellan fönsterglasen på 7:ans spårvagn: Alger.

ANNONS
|

I onsdags tog Fredrik Adielsson, 25, som vanligt vagnen hem från jobbet. När han satt sig tillrätta efter att ha gått på 7:ans spårvagn från Gamlestan, råkade blicken falla på rutan intill honom.

– Först trodde jag det var ett skämt, eller smuts, för jag har sett många vattenfyllda rutor i och med att vagnarna är ute i alla väder, säger han.

Inte vanlig smuts

Färden fortsattetill Teleskopgatan och under de elva minuter Fredrik hade på sig att begrunda rutan, insåg han att det inte var vanlig smuts som plaskade runt i rutan, utan alger.

– Spårvagnarna i Göteborg är inte precisbäst, men det här är en helt ny nivå på hur de sköts. Varje gång spårvagnen stannade till och sen körde vidare, skumpade klungorna med alger fram och tillbaka. Och samtidigt ramlade nya avlagringar som satt längre upp ner i rutan. Det har jag aldrig sett förut, säger Fredrik Adielsson.

ANNONS

Hos Göteborgs spårvägar känner man bara till ett annatfall av algväxt i fönstren.

– Vi har sett det här med alger en gång tidigare och den andra vagn som vi nu ser det på tog vi in samma kväll. Vi har tagit ut fönstren och man ser att listerna är i dåligt skick, säger Annette Johansson, kommunikationschef på Göteborgs spårvägar.

Vatten tränger in

Även om algtillväxt än så länge tillhör ovanligheterna i Göteborgs kollektivtrafik, är fuktproblem hos fönsterrutorna desto större.

– Fukten tränger in mellan rutorna och vi ser att gummilisterna släpper. Nu när det har varit varmt har något kommit in i rutan och sedan växt till sig. Vi tror inte att fuktproblemen har med fönstren att göra, utan med att det kränger en del i mittsektionen och då kan det bli rubbningar, säger Annette Johansson.

Det rör sig om modell 31 – föregångaren till skandalvagnarna som levererades av Ansaldo Breda. Modell 31 har lågt golv i mittendelen och det är just det vagnpartiet som drabbas av fukt mellan glasen.

Regelbundna kontroller

Enligt Annette Johansson kontrolleras fönsterrutor och lister noggrant en gång i månaden och en snabbare överblick görs varje dag. Samtidigt är vandalisering rutor i nuläget ett större problem än fukten – fler rutor krossas än antalet som drabbas av förstörda lister.

ANNONS

– Just den här vagnen skulle ha månadsgenomgången i dag. Vi kommer att titta på rutan extra noga för att se om det finns något vi kan göra för att åtgärda problemen. Vi ska även kontrollera att det inte hänt på fler ställen, säger hon.

För Fredrik Adielsson var algtillväxten mer fascinerande än äcklig.

– Jag har en tvååring hemma, så jag är inte speciellt äckelmagad. Är man småbarnsförälder får man se det mesta, säger han.

ANNONS