"Ghanansk kung" inte välkommen till Göteborg

Någon som utgav sig för att vara kungen av Dagbon i Ghana, önskade att få träffa Göran Johansson och besöka Göteborg under sin kommande Sverigeresa, vilket Göteborg Stad artigt avböjde. Men det här inte det första mejlet av samma slag som staden mottar. I många fall misstänker de att det rör sig om bluffmejl. – Vi var tveksamma, säger Rikard Hallgren på Göteborg Stad.

ANNONS
|

Den som presenterade sig som Abubakari Mohammed Awal, kung av Dagbon, en provinsi norra Ghana, hade en önskan om att få träffa "stadens borgmästare" Göran Johansson under sin kommande Sverigeresa, vilket Spanaren tidigare skrivit om.

"Kungen skulle vilja använda tillfället för att nå kära herr Göran Johansson i Göteborg och kommunstyrelsen för att diskutera särskilda frågor för utbildning, utveckling, kultur, teknik och er stads djupa intresse för förträfflig turism som är mottagande för underprivilegierade samhällen", står det bland annat i brevet skickat till Göteborgs Stad, signerat kungens sekreterare.

Men Göran Johanssongick bort i oktober 2014. Det var bland annat det som fick Rikard Hallgren, planeringsledare på stadsledningskontoret iGöteborg Stad, att höjapå ögonbrynen.

ANNONS

Han misstänkte att mejlet kunde vara en av allaoseriösa förfrågningar som Göteborg Stadmottar med jämna mellanrum.

– Vi var tveksamma till seriositeten i det här mejlet eftersom de har fel på vem som är borgmästare i Göteborg. Vi har fått två andra mejl från personer som velat träffa Göran Johansson. Ett av dem var från Holland och var det andra mejlet var ifrån minns jag inte. Vi tackade nej till båda,säger han.

Efter att ha sökt efter ytterligare information på internet blev Rikard Hallgrenännu mer misstänksam.

– De enda som jag hittade med det namnet var en boxare. Det enda som står om kungen i Dagbon är att de hade en kung som mördades 2002, säger han.

Har mottagit bluffmejl

När stadsledningskontoret efterforskadepå ett av mejl de hade fåttvisade det sig vara ett bluffmejl. Det var frånkejsardömet Ashanti isödra Ghana och det var flera saker i mejletsom fick Rikard Hallgren att ana oråd.

Bland annatvar mejletskickat från en gmail-adress som önskade "Urgent Reply". Kort efter skickadeett påminnelsemejl där de hänvisade till ett svar som stadsledningskontoretaldrig hade skickat.

– Dåkollade vi med ambassaden i grannlandet som tog kontakt med kungadömet och upptäckte att mejlet var en bluff. Det är det enda bekräftade bluffmejl som vi har fått. Men vi får mejl då och då där magkänslan säger att det kan röra sig om bluff.

ANNONS

Stadsledningskontoret har fått 170 mejl i år som handlar om internationella besök. Hur många av dem som är bluffmejl undersöks inte. En större eftersökning om kungen avDagbon gjordes inte heller. Därför svarade de på mejlet som om det vore seriöst.

”Jag måste informera er om att borgmästaren Göran Johansson lämnade sitt ämbete 2009 och sorgligt nog gick bort den 23 oktober 2014″, inleds mejlet med.

Göteborg Stad tackaräven nej till ett besök i Göteborg - då det enligt dem redan finns ett visst samarbete med Afrika:

”Göteborgs Stad vill fokusera på redan befintliga samarbeten med olika motparter på den afrikanska kontinenten och därför inte önskar påbörja något nytt samarbete för tillfället. Vi är tacksamma för förslaget men tyvärr tvingas Göteborgs stadför tillfället avböja ert förslag”, står det i mejlet som är skrivet avRikard Hallgren och undertecknadav Gunilla Bökmark, internationellchef på stadsledningskontoret i Göteborgs Stad.

ANNONS