Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/10

Gallerian ska locka tillbaka handeln till Mölndal

Nya Mölndal galleria ska väcka liv i en slumrande detaljhandel i stadens centrum. Med ett år kvar till invigningen bjöd ansvariga aktörer in till frukostseminarium under onsdagen.

De neonklädda byggarbetarna är numera ett naturligt inslag i stadsbilden i Mölndals innerstad. Varje dag jobbar 250 byggarbetare febrilt med att färdigställa den galleria som ska rymma 24 000 kvadratmeter och 70 butiker, caféer och restauranger. 

– Vi vill bygga in en täthet mellan handel, arbetsplatser, bostäder och kollektivtrafik. Gallerian ska präglas av en kvarterskänsla, där flera av inneväggarna kommer vara beklädda med tegel, säger Johanna Hult Rentsch, regionchef för fastighetsutveckling på NCC, inför de 200 åhörare som bjudits in till ett första besök inne i den halvklara gallerian.  

Vid invigningen i september nästa år kommer mölndalsborna bland annat mötas av två inomhustorg, en stor matbutik i bottenplan och 300 bostäder på gallerians tak. 

Bolaget Citycon står för investeringen i gallerian. Magnus Bergman är företagets utvecklingschef och han säger att gallerian ska utveckla Mölndal på samma sätt som Citycons gallerior har stärkt kranskommuner utanför Stockholm.

– Alla våra nio gallerior i Sverige ligger vid knytpunkter. Vi har inga gallerior på en åker utanför stadskärnan, utan vi bygger där invånarna redan är. För oss är det viktigt att det finns kommunal service i anknytning till gallerian, så att Mölndals innerstad förblir centrumet i kommunen, säger Magnus Bergman.                                                                  

Slumrande handel i Mölndal centrum 

Det senaste decenniet har detaljhandeln gått knackigt i Mölndal centrum. I dagsläget förläggs exempelvis ungefär hälften av mölndalsbornas dagligvarorköp utanför kommunens gränser. 

– Av de 13 kommuner som vi tittade på i Västsverige är Mölndal den enda kommunen som hade en negativ handelsutveckling under 2016. Härryda gick bäst och ökade med 4 procent i vårt handelsindex. Mölndal däremot tappade cirka en procent, säger Per Andersson, senioranalytiker på HUI research, ett utredningsinstitut som har utvärderat gallerians potentiella effekter på Mölndals ekonomi. 

HUI:s slutsats är att gallerian med största sannolikhet kommer att locka tillbaka handeln och stärka Mölndals ekonomi.

När bland annat arbetsgivaravgifter, inkomstskatt och kommunalskatt är inräknat beräknar HUI att gallerian årligen kommer ge 270 miljoner kronor i positiva skatteeffekter. 

– Vi har beräknat att gallerian dessutom kommer ge ungefär 350 heltidsjobb. Omräknat i deltidsanställda blir det cirka 500-600 jobb, säger han.

Samtidigt finns det orosmoln – de närmaste åren spås allt mer handel flytta ut på nätet. 

– E-handel kommer framförallt ta över inom sällanköpshandeln. Men det är inte bara e-handeln som är ett hot mot mindre butiker, utan även de stora kedjorna är ett konkurrenshot. I dag sker 50 procent av all detaljhandelskonsumtion i Sverige hos de 13 största kedjorna. 

Enligt Per Andersson kan e-handeln samtidigt innebära möjligheter för fysiska butiker. Exempelvis kommer mölndalsbor kunna köpa varor på nätet för att sedan hämta ut dem i butiken i gallerian.

Därutöver spår Per Andersson att befintliga affärsrörelser i Mölndal centrum kommer gynnas när gallerian lockar fler kunder till området. 
 

8 000 nya bostäder 

Totalt planeras det för 8 000 bostäder inom gångavstånd till gallerian. Bland annat kommer det byggas 3 000 lägenheter i området Forsåker det närmaste 10 åren. 

– Vi bygger just nu ut Mölndal enligt förtätningens ideal, säger Björn Marklund, stadsbyggnadschef på Mölndals kommun.

Mest läst