Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Gabriella blev räddad av spårvagnsföraren

Gabriella Süren var på väg hemåt från jobbet som vanligt under natten till tisdag. På spårvagnen blir hon konfronterad av två främmande män. – Jag bara tänkte det värsta. Det värsta dök upp i huvudet, säger Gabriella Süren.

Klockan är runt halv fem på tisdagsmorgonen när 21-åriga Gabriella Süren från Göteborg sitter på spårvagn 6 mot Länsmansgården. Hon hade just slutat jobbet och var på väg hem, som vanligt.

– Strax innan jag ska hoppa av är det två killar som stoppar mig, men jag hör inte riktigt vad de säger, säger Gabriella Süren.

Gabriella tar av sig sina hörlurar, och killarna frågar henne var hon ska av. Då svarar Gabriella att hon ska av nästa hållplats och börjar gå längre fram i spårvagnen, berättar hon.

–  Då börjar båda killarna att följa efter mig. När jag står längst fram i spårvagnen så fortsätter de att tala med mig. En av killarna försökte tända en cigarett i spårvagnen.

Tacksamhet

Spårvagnen stannar och Gabriella kliver av, och de två killarna följer efter. Hon ser vägen framför sig, den som ligger mellan hållplatsen och hennes hem – hon måste gå igenom ett mörkt skogsparti för att komma dit. Gabriella blir rädd.

– Det enda jag kunde tänka på var Elin Krantz som blev mördad på samma hållplats för några år sedan. I den sekunden tänkte jag på henne. Jag kan inte göra någonting mot två män, säger Gabriella.

Plötsligt reser sig föraren upp, öppnar sin dörr medan spårvagnen står still och frågar Gabriella om hon känner de två männen, berättar Gabriella.

– Då säger jag nej, det gör jag inte.

Spårvagnsföraren säger då till Gabriella att inte kliva av, att åka med henne till ändhållplatsen för att sedan hoppa av på vägen tillbaka. Då stiger Gabriella på igen, och en av killarna följer efter. Medan spårvagnen fortfarande står still på hållplatsen konfronterar föraren männen.

– Föraren börjar prata med dem, och de började prata med henne. De började fokusera på henne i stället, säger Gabriella Süren.

Samtidigt signalerar föraren till Gabriella att hon ska springa därifrån.

– Jag springer upp för trapporna hem, och då skriker en av killarna efter mig.

Blandade känslor

Gabriella kom hem helskinnad, men vore det inte för föraren kanske det inte hade blivit så, menar hon.

– Hon höll kvar spårvagnen ganska många minuter. Men adrenalinet i min kropp sa åt mig att bara komma därifrån så snabbt som möjligt. Jag hade gärna velat tacka henne, säger Gabriella Süren.

Men det var en skrämmande upplevelse. Sedan händelsen i tisdags har hon inte åkt spårvagn. Hennes pappa har beställt efter taxi för att hon ska komma hem säkert.

– Jag åker flera dagar i veckan exakt den tiden, men jag har aldrig känt den känslan jag kände i tisdags, säger Gabriella och fortsätter:

– Var bara försiktig, mänskligheten är bara som den är och den går inte alltid att lita på. Jag känner bara att det är tråkigt att man ska behöva känna så, men det är så det ser ut. Jag känner ännu mer nu att jag är aldrig säker.

Det var adrenalin och bilden av Elin Krantz som rörde sig inom henne i tisdags, säger hon. Men trots att upplevelsen gett henne ett nytt perspektiv på livet är det inte bara misstro och rädsla hon känner.

– Jag känner en sådan enorm tacksamhet till spårvagnsföraren. För henne kanske det inte var mycket, men för mig var det jättemycket. Att hon stoppade hela spårvagnen. Att hon ingrep. Att hon lade märkte till någonting, trots att hon satt inne i sitt bås. Det betyder så mycket för mig. Då tänker jag att den här civilkuragen, den finns faktiskt, säger Gabriella.

Att föraren frågade om hon ville följa med till ändhållplatsen och att föraren stannade spårvagnen i flera minuter för hennes skull, gör henne varm om hjärtat.

– Man vet aldrig vad som hade kunnat hända annars, det kanske inte hade hänt någonting, men hon kanske hade räddat mig från någonting.

Fick tacka föraren personligen

Under onsdagseftermiddagen medverkade Gabriella Süren i Sveriges radio P4 där hon berättade om sin upplevelse. En stund in i inslaget dyker också spårvagnsföraren Marianne Hysing upp och Gabriella får tacka henne personligen. När GP talar med henne har hon hyllats vitt och brett för sin insats.

– Det har ju blivit en riktig uppståndelse kring det här, det är helt otroligt. Men jag är glad att det kommer fram, säger Marianne Hysing.

Marianne har jobbat som spårvagnsförare i Göteborg i 33 år, och jobbar alltid morgonpasset från klockan fyra på morgonen.

– En sådan här uppenbar situation har inte hänt mig innan, säger hon.

Marianne Hysing förklarar att hon hade lagt märke till de två killarna genom sina kameror i förarhytten, och såg att det var stök och bråk där bak. Men hade inte Gabriella ställt sig längst fram så att Marianne Hysing kunde höra vad som pågick, hade hon inte kunnat ingripa, menar hon.

– Jag säger det att det är väldigt tacksamt att hon gick av där fram så att jag kunde se situationen. Hade hon gått av längst bak hade jag inte sett situationen, säger hon.

Gick på en till tjej

Och det fanns aldrig några tvivel. Hon skulle inte låta Gabriella gå av med de två killarna i hälarna.

– Det är en väldigt utsatt situation. Går du av i mörkret med två främmande människor, det är klart att man känner ett fruktansvärt obehag, och det var ganska uppenbart att deras syfte inte var speciellt bra, säger Marianne Hysing och fortsätter:

– Jag bara kände att det här går inte. Jag fick panik nästan själv.

När Marianna Hysing pratar med killarna går bägge till slut på spårvagnen igen, och då signalerar hon till Gabriella att springa, vilket hon också gör. Då stänger hon spårvagnens dörrar så att inte killarna kan följa efter henne. Men varken oroligheterna eller bragderna fick sitt slut där.

– Sedan åkte killarna med mig ut till ändstationen och då gick de två killarna på en annan tjej.

Då kliver Marianne Hysing ut ur förarhytten och konfronterar killarna på nytt.

– Då gick jag bak och sa att de fick gå av. Jag fick av dem på hållplatsen så att jag kunde köra vidare. Jag tänkte att måttet är rågat när de håller på såhär med tjejerna.

Mest läst