Gabriella blev Göteborgs lucia

ANNONS
|

På grund av storm och regn i fredags hade evenemanget fått skjutas upp i två dygn. Det var inget som tycktes ha påverkat intresset. Köerna ringlade långa utanför Vasakyrkan redan trekvart före kröningsceremonin som inleddes kl 18.

De sju luciakandidaterna anlände i en vagn dragen av två hästar och hade dessutom militärklädd eskort. Tjejerna fick sedan forcera trängseln i entrén för att överhuvudtaget kunna ta sig in i kyrkan.

Vasakyrkan var absolut fullsatt och det jublades, som om det vore under en hockeymatch i Scandinavium, när Gabriellas namn vid 18.30-tiden ropades upp.

Kandidat nr 6 blev alltså 2011 års vinnare.

ANNONS

Gabriella Sumberaz är 20 år och kommer från Torslanda. Hon jobbar som lärarvikarie och har sjungit sedan barnsben, numera i gospelkör. Hon har också gått i en musikklass i Partille.

Gabriella var förstås överlycklig efteråt, när nyfikna reportrar trängt sig fram:

Hur känns det?

- Jättebra, jätteroligt.

Hade du väntat dig det här?

- Nej verkligen inte. Vi stod och gissade men kom inte fram till någonting.

Vad symboliserar lucia för dig?

- Det är en varm person som har utstrålning, sprider glädje och som tycker om att sjunga.

Det var spända kandidater som tvingades vänta två dygn extra på kröningen.

Kandidat nummer 3, Frida Johansson skrev i luciabloggen på söndagen:

"Dagen D, som skulle varit i fredags, är nu här (igen). Ikväll strax efter klockan 18 kommer en av oss ha krönts till Lucia i Vasakyrkan. Att de som ansvarar för röstningen gått runt och vetat resultatet ända sedan i fredags morse gör det hela på något sätt ännu mer pirrigt…"

Magnus Rosén, en av världens skickligaste basister och med en tidigare karriär i gruppen Hammerfall, fungerar i år som Göteborgsluciornas beskyddare. Han och de sju kandidaterna inledde festkvällen med en nyskriven låt, där en ensam elbas kompletterades av vacker stämsång.

ANNONS

Det lät imponerande i det stora kyrkorummet.

Gabriella och hennes sex tärnor har en mängd framträdanden framför sig och ett antal redan bakom sig. Sammanlagt genomför de cirka 200 uppträdanden och besök på olika institutioner och arbetsplatser.

Under tiden samlar luciorna in pengar, som i år kommer att skänkas till organisationen Bris (Barnens rätt i samhället).

ANNONS