Ostindiefararen hemma från Europaturnén.
Ostindiefararen hemma från Europaturnén.

Götheborg hemma igen

ANNONS
|

Det luktade både krutrök och tjärat tågvirke när Götheborg majestätiskt gled in till Stenpiren strax före klockan 18 på fredagskvällen. Flera hundra personer hade samlats för att njuta av synen, och applådera de sjömän som seglat henne under den här Europaturnén.

Men trots den klarblå himlen finns det alltid orosmoln kring Götheborg. Ekonomiska sådana. För det är en sak att hitta sponsorer när det är goda tider, en helt annan nu. Och sponsorer är ett måste för att kunna göra expeditioner med fartyget.

En som vet det är Håkan Beskow, sedan tre månader vd för SOIC.

- När vi är ute och seglar med henne får vi det att gå runt. Det är resten av året som är bekymmersamt. Vi måste förbättra intäkterna också under vintern. Materielunderhållskostnaderna är inte mycket att göra åt. Vill vi ha henne seglingsbar måste vi lägga de här pengarna, säger han.

ANNONS

Håkan Beskow förstår att ett företag inte kan satsa miljoner på fartyget samtidigt som man avskedar anställda. Och han förstår att politikerna är ovilliga att satsa fler skattekronor. Utmaningen är att ändå hitta pengarna.

Segla mer

Ett sätt kan vara att segla henne mer, för då går ekonomin runt. Han drömmer om att efter nästa års sommarexpedition ta ner henne till Kanarieöarna i ett samarrangemang med en resebyrå:

- Tänk en äventyrsresa där man tillbringar en vecka på stranden och en ombord! säger han lyriskt.

En annan dröm är att få ett glashus på Bananpiren åt fartyget när hon inte seglar.

- Jag har sett ritningarna. När du går nerför Östra Hamngatan har du som fond skeppet liggandes med fulla segel. Det är ett hyfsat varumärke!

En annan som gärna vill att skeppet får segla mer är kapten Gunnar Silfverberg Utgaard.

- Det enda alla varit missnöjda med är att resan blev för kort. Längre resor är det största önskemålet från hela gänget, säger han och hyllas av sin besättning med tiofaldiga hurrarop.

ANNONS