Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Sverigedemokraternas Mikael Jansson petas från partiets riksdagslista. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Göteborgsveteran petas från SD:s riksdagslista

  Sverigedemokraten och den tidigare partiledaren Mikael Jansson petas från partiets riksdagslista till valet. Samtidigt lyfts Ebba Hermansson från Mölndal.
  – Jag är medveten om att man aldrig är säker på listan, men jag är överraskad. Många som har fungerat bra i partiet har blivit strukna, säger Mikael Jansson.

  På onsdagen presenterade Sverigedemokraternas valberedare de 60 personer som ska stå på valsedlarna till riksdagen. Partiets ledning vill sparka ut var fjärde Sverigedemokratisk ledamot från riksdagen. Det var Expressen först med att avslöja.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  En av dem är Mikael Jansson från Göteborg. Han är partiets talesperson för försvarsfrågor och en veteran i partiet. Han var partiledare innan Jimmie Åkesson, mellan 1995 och 2005 och har även varit ordförande för SD i Göteborg.

  – Vi är en elva man stark valberedning och får man inte tillräckligt med förtroende i valberedningen räcker det inte till, säger Josef Fransson, (SD) i valberedningen till Aftonbladet.

  Mikael Jansson, som tidigare har petats från SD:s partistyrelse, har försvarat politiker som har uteslutits ur partiet. Han var kritisk till att ungdomsförbundets ledning uteslöts och gav även sitt stöd till Anna Hagwall som ifrågasattes och uteslöts efter att ha skrivit en riksdagsmotion om att begränsa etniska gruppers ägande av media.

  Men han vill inte spekulera i om det påverkar att han nu petas från listan.

  – Jag kan inte se att talespersoner som har strukits skulle bero på deras sakpolitiska eller ideologiska bakgrund. Det kan handla om vem de tycker är mest lämplig, säger han.

  Mikael Jansson tänker fortsätta inom partiet, oavsett utgången efter valet. Han säger att partiet är större än personerna som jobbar i det.

  – Om jag hamnar utanför riksdagen får jag ta mig en funderare på hur jag bäst hjälper partiet. Det viktigaste nu är att vi bygger en bredd i vår sakpolitik. Vi är stora nu. Och vi växer.

  Växer ni för att det har rensats upp i partiet?

  – Varje parti måste ha sin renhållning, klart det har betydelse. Men det viktigaste för oss är rekryteringen. Vi är mer komplett som parti nu än för åtta år sedan.

  Är SD för toppstyrt?

  – Det är svårt att ha en diskussion om det nu, men jag tycker att det är tråkigt att SDU försvann. Där tappade vi lite kraft.

  Förra året utmanade Mikael Jansson Jörgen Fogelklou (SD) om ordförandeposten i Göteborg, men förlorade maktstriden. Mikael Jansson kritiserade partiet för att vara extremt toppstyrt.

  – I Göteborg har det funnits personer som har varit väldigt tongivande i styrelsen. Som Lars Hansson, han blev allt mer en låsning, men nu är han borta. Jag tycker att partiet går rätt väg, säger Mikael Jansson.

  Han tänker inte utmana Jörgen Fogelklou om ordförandeposten igen.

  – Nej. Jag har ställt upp några gånger nu. Medlemmar har visat att de hellre ser en annan ordförande. Mina idéer om organisationsmodell för partiet har fått fotfäste, och det är kanske det viktigaste.

  Fokus på trygghet

  Samtidigt som flera namn nu stryks lyfts Ebba Hermansson från Mölndal. Hon har en bakgrund som utbildningspolitisk talesperson för SDU.

  Hon ska leda en satsning för att partiet ska nå ut till unga kvinnor. När valberedningen kallade till presskonferens på onsdagen lyfte hon unga tjejers otrygghet.

  – Fokus för mig är trygghetsfrågor. Jag hoppas kunna verka som en kommunikationskanal mellan unga tjejer och riksdagen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.