Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/7

Göteborgssonen tog hem VM i ostronöppning

I helgen erövrades VM i ostronöppning återigen av Göteborgssonen Johan Malm. Därmed kan alla som besöker Göteborg få världens bästa ostron av världens bästa ostronöppnare.

I helgen hölls traditionsenligt världens äldsta ostronfestival. Sedan sista helgen i september 1954 har det tävlats i ostronöppning på Galway International Oyster & Seafood Festival årligen. Årets vinnare är alltså den nu tvåfaldige världsmästaren från Göteborg, Johan Malm.

– Det känns fantastiskt att ha vunnit. De bästa i världen är med och tävlar och det är alltid gott att veta att man kan vakna upp som världsmästare i ett år, säger Johan Malm.

Vid världsmästerskapet i ostronöppning tävlar man i att öppna 30 ostron så fort och straffritt som möjligt. Kriterierna man bedöms på är hur snabbt man gör det, hur snyggt man presenterar delikatesserna och slutligen bedömer juryn hur skadade eller oskadade ostronen är. Vinnare koras i tre olika kategorier: snabbast öppning (utan hänsyn till presentation eller kvalitén), bästa presentation (snyggast bricka) och slutligen snabbast totalsluttid där eventuella avdrag eller strafftillägg bejakas.

 

Johan Malm. Sweden. World Champion Oyster Opener 2016 @galwayoysterfestival #HandsThatWorkTheOyster

Ett foto publicerat av Patrick McMurray (@shuckerpaddy)

Är det defekter på ostronen, exempelvis om man skurit sönder dem, om skal slunkit med eller om ostronen inte är lösgjorda från bottenskalet, straffas man med tilläggstid. Annat som kan ge avdrag är förekomst av blod, det händer ibland att ostronöppnaren skär sig i handen. Har man däremot snygg och smakfull presentation samt korrekt öppnande får man avdrag på sluttiden.

– Jag hade en öppningstid på 3,02 minuter, men vann med sluttiden 2,57 minuter, berättar Malm.

 

"Riktigt bra kalas i några dagar"

Göteborgssonen har varit med och tävlat fem gånger i världsmästerskapen. 2010 kammade han hem VM-titeln för första gången. Därefter har han vunnit silver två gånger och brons en gång. Firandet av det andra guldet har pågått sedan tävlingen avgjordes i lördags.

– Jag har lite ont i huvudet, det har haft ett riktigt bra kalas i några dagar nu. Tävlingen hålls under ostronfestivalen, det är en ganska festlig tillställning. Sedan är ju Irland festligt i sig. Man mår väldigt bra här nere. Man har nog lite mer ont i huvudet när man har vunnit, men alla har nog ont i huvudet av olika anledningar, skrattar Johan Malm.

LÄS OCKSÅ: Johan tog VM-titeln i ostronöppning

På andra plats i VM 2016 kom Irlands egen Michael Moran. Medan fjolårets mästare, Anti Lepik från Estland, fick nöja sig med en tredje plats . 

 

Världens bästa ostron i Göteborg

Festen fortsätter i en dag till för Johans del. Först på onsdag kan man avsmaka ostron öppnade av den nye världsmästaren i Göteborg. Han menar själv att man inte behöver vara ostronfanatiker för att uppskatta välöppnade ostron.

LÄS OCKSÅ: Bästa ostronöppnaren är från Göteborg

– Det är alltid skillnad på att äta nåt som nån har kunskap om. Som världsmästare i ostronöpnning tar man smaken längre. Sen beror smaken även på vad det är för kvalité på ostronen. På västkusten har vi världens bästa ostron så kombon är unik.

LÄS OCKSÅ: Johan Malm - bäst på ostronöppning

Till vardags arbetar Johan Malm dels tillsammans med pappa Gunnar på Restaurang Gabriel i Feskekörka. Men man kan även avnjuta ostron öppnade av världsmästaren kvällstid, då får man istället bege sig till Juan Font på Teatergatan.

VM i ostronöppning

  • VM hålls sedan 1954 i Galway på Irlands västkust
  • Galway International Oyster & Seafood Festival hålls den sista helgen i september för att fira stadens årliga rika ostronskörd
  • 1954 deltog 34 gäster i den första Oyster Festival-banketten. Dessa festade loss på flera dussin ostron vardera
  • Nuförtiden är evenemanget ett av de största på Irland med över 22 000 besökare årligen.
Mest läst