Göteborgsrektor öppnar studentboende i Afghanistan

Sjumilaskolans rektor, Hamid Zafar, har tillsammans med sin far öppnat studentboende i Afghanistan. – Det är en investering i landets framtid, säger han.

ANNONS
|

För tio år sedan köpte Hamid Zafartillsammans med sin pappa en bit land i Wardak-provinsen i Afghanistan. Fram tills nu har marken, som ligger strax öster om huvudstaden Kabul, varit oanvänd. Men nu har den blivit ett hem för ett tjugotal flitiga studenter, vilket GöteborgDirekt var först att rapportera om.

– Vi bestämde i höstas att vi skulle bygga ett studentboende. Det bor många fattiga ungdomar från osäkra områden som inte har någonstans att bo när de ska studera där, säger Hamid Zafar.

För knappt två år sedan öppnades ett nytt universitet i provinsen, vilket fick Hamid Zafar att ta initiativet till studentboendet tillsammans med sin pappa. Strax efter att de byggt klart huset kunde de första studenterna flytta in och bo bara några kilometer från universitetet.

ANNONS

Studenterna, som får bo på boendet gratis, pluggar bland annat till lärare, ekonomer eller jurister. Huset har för tillfället varken el eller rinnande vatten.

–Det är småskaligt och enkelt. Verkligen inte som studentboenden med svenska mått mätt. Men det här blir ett sätt för oss att satsa på de unga i Afghanistan och deras framtid, säger Hamid Zafar.

I vanliga fall är Hamid Zafar rektor på Sjumilaskolan i Göteborg sedan två år tillbaka. Och han ser med stor oro på hur situationen i Afghanistan förändrats till det sämre. Enligt honom har säkerhetsläget blivit värre i hela landet. Även i provinser, som Wardak, som tidigare ansetts som relativt säkra. Samtidigt menar han att korruptionen fortsätter att öka i landet.

– Inom forskningen pratar man om "brain drain" när många duktiga universitetsutbildade människor lämnar ett land. Det är det som händer i Afghanistan nu. Men genom att ungdomarna här kan studera och bo nära universitetet. Det blir en investering i landets unga och deras framtid, säger Hamid Zafar.

Universitetet i regionen ligger ute på landet och inte i centralorten, som de lokala politikerna hade velat, enligt Hamid Zafar. Något han tycker är bra då säkerheten för studenterna ökar. Samtidigt finns det en motorväg nära studentboendet som ska leda direkt till Kabul. En motorväg som blivit föremål för flera attacker från talibanerna.

ANNONS

– Det finns stora kratrar i vägen som visar var det exploderat. Studentboendet har försetts med en inhängnadmen vi har ingen möjlighet till någon dygnet runt-övervakning, säger Hamid Zafar.

Sedan studenterna flyttat in i bostaden har Sjumilarektorn inte hunnit åka ner och pratamed studenterna. Men hans förhoppning är att kunna åka ner under sommaren för att se vilka behov studenterna har. Genom kollegor och vänner har Hamid Zafar lyckats samla ihop pengar för att förhoppningsviskunna utvidga studentboendet.

– Studenterna är väldigt tacksamma. Hade de inte bott här hade de inte kunnat komma hem från universitetet, säger han.

ANNONS