Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Pernilla Dahm Kähler, forskare vid Göteborgs universitet, får 500 000 kronor per år i tre år för sin forskning som berör cancer i både äggstockar, livmoderhals och livmoderkropp. Arkivbilder: Göteborg universitet/ Mostphotos
Pernilla Dahm Kähler, forskare vid Göteborgs universitet, får 500 000 kronor per år i tre år för sin forskning som berör cancer i både äggstockar, livmoderhals och livmoderkropp. Arkivbilder: Göteborg universitet/ Mostphotos

Göteborgsforskare får miljonbidrag till sin cancerforskning

I år delar cancerfonden ut 454 miljoner kronor – vilket är nytt rekord. En av de som får ta del av pengarna är Pernilla Dahm Kähler, forskare vid Göteborgs universitet. – Mitt mål är att vi ska ta bort varenda cancertumör från kvinnor med äggstockscancer.

Cancerfonden delar ut 454 miljoner kronor till cancerforskning, vilket är det största beloppet som någonsin delats ut. 502 olika forskningsprojekt har fått pengar. Göteborgs universitet får nästan 57 miljoner kronor under 2018. En av de som tilldelats forskningspengar är Pernilla Dahm Kähler, gynekologisk tumörkirurg och forskare vid Göteborgs universitet. Hon får 500 000 kronor per år i tre år för sin forskning om cancer i äggstockar, livmoderhals och livmoderkropp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är jätteroligt och jag är jätteglad, det betyder mycket för cancerforskningen i Västra Götalandsregionen. Pengarna kommer verkligen göra skillnad. De kommer förbättra överlevnaden och livskvalitén hos kvinnor, säger Pernilla Dahm Kähler.

Målet: Att få bort varje cancertumör

Den vanligaste formen av gynekologisk cancer är livmoderkroppcancer.. Äggstockscancer är den mest dödliga formen och drabbar 700 svenska kvinnor per år. Enligt Pernilla Dahm Kähler ökar livmoderkroppcancer på grund av övervikt och av att vi blir allt äldre.
– Sedan 2011 har vi förbättrat överlevnaden för kvinnor med gynekologisk cancer i regionen, mitt mål är att vi ska ta bort varenda cancertumör från kvinnor med äggstockscancer.
Ökar eller minskar gynekologisk cancer?
– Generellt minskar den inte.
Har du något råd till kvinnor vad de ska tänka på?
– Om man har oförväntade blödningar ska man söka gynekolog, samma SAK vid buksmärtor som inte ger vika, då bör man också söka gynekolog. Cellprovet kvinnor tar kontrollerar inte äggstockarna och livmodern utan bara livmoderhalsen.

Mest läst