Göteborgsdemonstrationer för Pussy Riot

ANNONS
|

Rättegången har fått en hel värld att reagera. Hundratal journalister närvarade vid Chamovnitjeskij-domstolen i Moskva när domen föll. Runt om i världen visar människor sitt stöd för medlemmarna i den ryska punkgruppen.

Utanför det ryska konsulatet i Göteborg samlades medlemmar ur Rättvisepartiet socialisterna för att visa sitt stöd för de tre kvinnorna som riskerar mångårigt fängelsestraff.

– Det är viktigt att uppmärksamma den här skandalen, säger Amer Mohammed Ali, som var en av de som slutit upp utanför konsulatet vid Sankt Sigfrids Plan i Göteborg.

Det dryga dussintalet som samlats utanför konsulatet skanderade slagord och höll upp skyltar med texten; "Free Pussy Riot".

ANNONS

– Vi är en internationell organisation och finns även i Ryssland. Vi har demonstrerat tidigare och det har gett resultat. När två av medlemmarna i vår rörelse i Ryssland fängslades demonstrerade vi utanför konsulatet till de stängde och släppte medlemmarna.

Denna gång var demonstranterna dock inte lika hoppfulla.

– Det har varit stora protester runt om i världen i dag och förhoppningsvis kan det skapa en rädsla i Ryssland. Men jag är inte särskilt hoppfull, säger Amer Mohammed Ali.

Demostranterna överlämnade även ett protestbrev till konsuln med krav på frigivande av Pussy Riot.

Efter den fällande domen som kom under eftermiddagen strömmade fler demonstranter till. Enligt polisen var de ett hundratal, men blev avvisade från platsen eftersom de saknade tillstånd.

Allt gick lugnt och fredligt till men vid 17.30-tiden stod det fortfarande tre polisbilar kvar utanför konsulatet.

Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN-klubben. är upprörd över den fällande domen och de tvååriga fängelsestraffen.

- Sverige måste ompröva sina relationer med Ryssland, säger han. Rättegången och domen är inte värdiga en demokrati.

- Detta är en flagrant sammanblandning av religion och juridik, av kyrka och stat. Det är inget som borde få förekomma i en demokrati.

ANNONS

Enligt Larsmo har yttrandefriheten satts på undantag i Ryssland alltsedan mordet på journalisten Anna Poliskovskaja.

- Det har gått snabbt utför, säger Larsmo.

ANNONS