Den som gick in på Göteborgs universitets hemsida under lördagen möttes av ett meddelande där det stod att det var driftstörningar på webbplatsen.
Den som gick in på Göteborgs universitets hemsida under lördagen möttes av ett meddelande där det stod att det var driftstörningar på webbplatsen. Bild: Skärmdump GU.se

Göteborgs universitets hemsida drabbad av hackerattack

Under fredagen utsattes flera av VG-regionens tjänster för en överbelastningsattack. Nu har även Göteborgs universitet drabbats – och samma hackergrupp tar på sig ansvaret.

ANNONS
|

Under lördagen drabbades Göteborgs universitets hemsida av en överbelastningsattack, vilket lärosätet bekräftar på sin hemsida.

”Sveriges universitet och högskolor har under lördagen drabbats av DDoS-attacker, dvs servrar har blivit attackerade med sådan trafik i sådan mängd att de blivit onåbara. Måltavlan har varit de externa webbarna för lärosätena, dvs adressen www.lärosäte.se Detta drabbar även www.gu.se. Arbete pågår med att avstyra attacken.”

Vid 15-tiden fungerar hemsidan dock igen.

Detta sker dagen efter att flera av Västra Götalandsregionens tjänster drabbades av en liknande attack under fredagen. Bland annat 1177.se, vgregion.se och sjukhusens hemsidor, var svåra att nå.

”Västra Götalandsregionen har under fredag eftermiddag utsatts för en överbelastningsattack som resulterat i att våra externa webbtjänster inte gått att nå”, sade Anders Andersson, cybersäkerhetschef i VGR, i en skriftlig kommentar.

ANNONS

Samma hackergrupp tar på sig ansvaret

Under fredagens attack tog gruppen Anonymous Sudan på sig attacken som en hämnd för koranbränningarna.

Även dagens attack mot GU, samt andra lärosäten, tar nätverket på sig.

”Den svenska utbildningssektorn har stängts ned på grund av koranbränningen.”, skriver hackergruppen på sin Telegramkanal under en bild på en brinnande byggnad.

I anslutning är ett antal länkar till universitetshemsidor i Sverige bifogade.

”Kan ha en helt annan effekt”

GU:s IT-chef, Tony Ottosson Gadd, bekräftar att attacken har inträffat.

– Det var en klassisk överbelastningsattack riktat mot vår publika hemsida, säger han.

Han uppger att hemsidan är tillgänglig igen och att inga andra av universitetets tjänster har drabbats. Ändå är man beredd på nya angrepp.

– Man vet inte vad de har för strategi.

Vet ni vilka som ligger bakom?

– Nej, vi har ingen information om det.

Hur jobbar ni för att förbättra er säkerhet?

– Vi kommer analysera vad som har hänt och se över våra rutiner.

LÄS MER:Överbelastningsattack mot regioner – hemsidor ligger nere

LÄS MER:Danmark höjer cyberhot – även Sverige utsatt

ANNONS