Göteborgarnas festplats

ANNONS
|

Flera år i rad stod gräset pall för musik­festen WoW, men med förra höstens hällregn i minne skyddas nu gräsmattorna med flera tusen kvadratmeter körbar aluminiumplåt.

–De fogas samman, så att inga sättningar uppstår. Framför scener, restauranger, serveringar och toaletter ligger 6000 kvadrat skyddsmattor av plast, som släpper igenom vatten, förklarar Per Åberg, chef för Slottsskogen.

Det flesta av tälten är placerade längs asfalt­vägar, så biltransporterna kör på skydd. Endast mixerborden står ensamma på stora gräsmattan. Och när ljudet drar på (100–115 dBA för folk över 18 år, 97–110 dBA för 13–18 år) bör det bli en minimal höjning av oljud för sälarna.

ANNONS

Dessa bor i helgen vid en återvändsgata, med ingång från Slottsskogsgatans håll. Från sälarna är det möjligt att gå till Barnens zoo och djurhagarna. Avspärrningarna innebär att bara Karlsrovägen längs leden är öppen för gående och cyklister. Bilister parkerar gratis på Dalens fotbollsplan, på grund av indragna p-platser.

–Vi är ändå glada att allt tungt materiel kom på plats i torrt väder. Nu hoppas jag på sol, torka och lite blåst under konserterna. Men vädret efteråt är viktigast, då när alla vill skynda sig härifrån, säger Per Åberg.

Av Slottsskogens 137 hektar hyr WoW 35000 kvadratmeter för en peng. Hur stor vill Per Åberg inte uppge, men den går till parken. Förra årets peng bekostade nytt häststall.

Tidigare namn på Slottsskogen är Kungsparken, Sundshagen och Änggårdsskogen. Själva slottet var Vasakungarnas Gamla Älvsborg dit skogen hörde, då fylld av ekar och dovhjortar.

1624 låter kungen de nya göteborgarna förlusta sig i hans skog, förutsatt att de inte fäller träd eller djur. 1651 skänker drottning Kristina den till staden, fast riksdagen tar den tillbaka. Sen är det Karl XII som ger bort den igen, vilket Kronan upphäver. Först när Majorna tillhör Göteborg 1868 blir Slottsskogen stadens egendom.

ANNONS

Under 1870-talet får parken en egen styrelse med bland annat August Kobb (stenansiktet i berget). Vildmark och träsk röjs, gång- och körvägar anläggs, träd- och plantskolor med växthus försörjer stan med blommor.

Parken lockar folk, vilket annonser skvallrar om. Det serveras kaffe, vin, öl och porter från tidig morgon till sen kväll från tre restauranger och flera schapp. Följden blir bråk och slagsmål.

Beväpnade vakter

Från 1890-talet tjänstgör tre egna parkvaktare med knölpåkar i Slåss-skogen. De hade så fullt upp att de fick förstärkning på helgerna. De värsta burades in i Sveriges vackraste polisstation, idag museum.

Största folkfesten var under Kristi Flygare, då familjer från Landala, Haga och Annedal vallfärdade till uteliggarnatta med gökotta. Men från 1909 var det slutsupet i Slotts­skogen. Vita Bandet öppnade sin nykterhetsservering på valborg i vinterpaviljongen. 1937 ersatte dagens funkisbyggnad den tidigare snickarglädjen.

Dovhjortar inledde djurparken. Både 1579 och 1891 importerades engelska. I början av 1900-talet kom först en säl och därefter ett par finska björnar. 1918 föddes björntvillingar, en försvann och den andra dog efter ett par veckor. Sist ut var mamma björn, avlivad 1931. Björngården var insprängd i en grotta och idag lever bara namnet vidare.

ANNONS

1775 Vinförsäljning från bod

1876 Öppnar parken

1878 Går hästskjuts till utsiktsplatån

1891 Vinterpaviljong vid Stora Dammen

1902 1:a Bragebacken invigs

1906 Björngårdsvillan invigs

1909 Alkoholproblem leder till torrläggning

1923 Slottsskogsvallen invigs

1924 2:a Bragebacken

1962 Ny Björngårdsvilla

1970 Barnens zoo

ANNONS