Göteborgarna söker sig upp på taken när uteserveringarna öppnar

Börjar du bli trött på kyla och snö? Håll ut för om tre veckor öppnar uteserveringarna. Här listar GP några av Göteborgs takbarer för den som vill drömma om att komma lite närmare solen.

ANNONS
|

Det är minusgrader ute och snön ligger vit över stan, och våren och sommaren kanske känns långt borta. Men snart är det faktiskt premiär för uteserveringarna. Nu byggs de upp inför premiären den 1 april. Om vi kan sitta ute i gassande sol med våra nya solglasögon och i vårjacka, är än så länge skrivet i stjärnorna.

Men vill man komma närmare solen ska drinkarna intagas på en av stadens alla takterrasser som dykt upp som svampar i stan.

Hotel Belloras takbar, Cielo Rooftop Bar har listats som en av världens fem bästa av Hotels.com.

Så, vad gör en bra takbar?

ANNONS

– Definitivt läget, och skön musik, somriga fräscha drinkar. Och sol gör det härligare, säger Jessica Olausson, restaurangchef på Bellora.

"Gäller att passa på"

Hon får medhåll av Henriksbergs ägare Henrik Leisfen. 2008 renoverade de takterrassen och så fort solen tittar fram brukar gästerna dyka upp.

– Så fort du kan få lite frisk luft och komma upp från gatan är det toppen och det byggs mycket på höjden, så det är väl en trend, säger han.

Om vädret tillåter kommer köket flyttas upp för sommaren och terrassen, med utsikt över älven och Göteborgs hamn, göras i ordning lagom till den 1 april. Och trots att även sommarkvällar kan vara ganska kalla i Sverige tycker inte Henrik Leitsen att det är konstigt att göteborgarna söker sig till takbarerna.

– Det är klart att det inte är samma sak som om vi hade bott i Mexiko. Men de dagarna som det är fint väder är det fantastiskt. Då gäller det att passa på säger han.

Förslag på förbud mot rökning

En sak som skulle kunna förändra takbarerna i framtiden är att regeringen just nu jobbar på ett lagförslag om att förbjuda rökning på bland annat uteserveringar. I nuläget är det dock oklart om förslaget kommer att få stöd i riksdagen.

ANNONS

Tim Werner, restaurangchef på John Scott's avenyn, tror dock inte att ett rökförbud hade påverkat Svenskarnas dragning till höjderna i någon större utsträckning.

– Om lagen skulle komma skulle gästerna få anpassa sig. Det tog inte lång tid för dem att göra det när rökning inne på krogen förbjöds. Så jag tror inte att det skulle bli något större problem för branschen, säger han.

Stordalen hyllas – med egen öl

Ett ställe som tar ett nytt grepp för att locka besökare är Comfort Hotel Göteborg.

När de öppnat sin takterrass för säsongen kan de som önskar ta sig en Stordalenöl. De har gjort en IPA-öl tillsammans med ett lokalt mikrobryggeri, för att hylla sin ägare Petter Stordalen.

– Vi vill göra en hyllning till vår ägare och allt han gör för staden, säger Daniel Meyn, eventmanager på hotellet.

När Petter Stordalen fick nys om deras idé blev han eld och lågor och godkände att hans bild fanns på ölflaskorna.

– Petter kommer att besöka bryggeriet i april för att se sin öl tillverkas. Han får då även se flaskorna med etiketterna med bilden på honom.

ANNONS