Göteborg växer på höjden

ANNONS
|

Göteborg bara fortsätter att växa på höjden. Gothia Towers torn ligger på mellan 23 och 29 våningar, Karlatornet ska bli 73 våningar högt. Och nu kommer Jubileumstornet på 22 våningar och sedan Älvtornet på 19 våningar, om detaljplanen går igenom. Målsättningen är att de ska stå klara 2021 och 2023.

Älvtornet är nästa satsning i Region City som Jernhusen ska bygga bakom Nils Ericsonterminalen. Det ska innehålla 17 000 kvadratmeter kontorsyta och 2 000 kvadratmeter handel. Tornet ska länkas samman med Jubileumstornet, detta för att kunna skapa nya invändiga och utvändiga mötesplatser.

– Det uppstår fler idéer där fler människor är och ur det växer innovationer, säger Urban Hammarlund, regionchef Jernhusen och ansvarig för Region City.

ANNONS

Tornen är det första steget när staden och området växer österut. De kommer att innehålla station- och handelsytor på en till två våningar, resten blir kontor. I Jubileumstornet kommer det även att finnas en skybar med utsikt över staden och hamnen.

Ny stadsdel

Region City är en ny stadsdel vid Nils Ericsonterminalen och Centralstationen. Den nya stadsdelen ska ge nya kontor, boenden, mer handel och fler mötesplatser. Här kommer regionens kärna för kollektivtrafiken att vara. Den ska utgöra länken mellan dagens centralstation och Västlänken och sammanlänka staden med regionen.

– Är du till exempel jobbsökande är det lättare i en större region. Det gör det lättare för människor att träffas. Och kan många jobba och bo vid järnvägen kan fler ställa bilen och åka kollektivt, säger Urban Hammarlund.

Fler torn

Planen är inte bara två torn med kontor, i detaljplanen finns det även två torn avsedda för bostäder i framtiden. Byggstart för dessa är planerad runt 2026. Vilken form av boenden och antal är för tidigt att säga ännu. Då bostäderna nog kommer att byggas sist, enligt Urban Hammarlund.

Jernhusen ska bygga och förvalta huvuddelen av området. Och de planerar att finansiera allt med egna pengar.

– Med den takten vi bedömer det tar att bygga Region City, cirka 15-20 år, bedömer vi att vi kan finansiera den nya stadsdelen själva, säger Urban Hammarlund.

ANNONS
ANNONS