I vintras attackerades synagogan i Göteborg med brandbomber. Nu vill kommunen satsa drygt sju miljoner kronor för att stoppa antisemitismen.
I vintras attackerades synagogan i Göteborg med brandbomber. Nu vill kommunen satsa drygt sju miljoner kronor för att stoppa antisemitismen. Bild: Anders Ylander

Göteborg satsar miljoner mot antisemitism

Efter höstens stora nazistdemonstration och vinterns attack mot synagogan i Göteborg – nu vill kommunen satsa flera miljoner kronor på stadens arbete mot antisemitism.
– Det är vi demokrater mot antidemokrater, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

ANNONS

Just nu pågår rättegången mot de tre män som står åtalade misstänkta för vinterns attack mot den judiska synagogan.

Det är med anledning av den attacken, samt höstens stora nazistdemonstration, som kommunstyrelsen har nått fram till en dyster slutsats: att det fortfarande är långt kvar tills dess att alla människors lika värde och rättigheter respekteras i Göteborg.

Under de senaste månaderna har kommunen därför tagit fram flera förslag för att stärka stadens arbete mot antisemitism. Något som SVT var först med att rapportera om.

LÄS MER: Attacken mot synagogan – spåren som ledde till de åtalade

ANNONS

Sju miljoner från 2019

Under nästa vecka ska kommunstyrelsen besluta om miljonsatsningen som är tänkt att minska hatet och hotet mot Göteborgs judiska invånare. En bred uppslutning av partier (S, M, MP, V, L och KD) står bakom förslagen.

Totalt handlar det om drygt sju miljoner kronor som föreslås satsas från och med nästa år. Den största delen – sex miljoner kronor – går till arbetet med kommunens toleransprojekt i skolorna. Sedan 2015 har kommunen avsatt 1,5 miljoner kronor årligen till projektet som nu alltså förstärks rejält.

– Vi ser positivt på det arbetet och vill vidareutveckla det, säger Daniel Bernmar (V) som är kommunalråd med ansvar för demokrati.

LÄS MER: Storpolitiken till trots – här snackar vi spridningsrisker

Lärarnätverk ska skapas

Ännu fler lärare och rektorer ska utbildas och bli bättre på att ta svåra samtal och konflikter i skolan för att kunna bemöta intolerans och antidemokrati. Bland annat föreslås att ett nätverk skapas för att inspirera och stärka lärarna. Men exakt hur pengarna ska fördelas inom staden ska beslutas av den kommande grundskolenämnden.

– Vi får göra en behovsanalys och se var man har störst problem och var de här insatserna gör mest nytta, säger Daniel Bernmar.

ANNONS

Vidare föreslås Interreligiösa centret i Göteborg få 600 000 kronor årligen för en pedagogtjänst. Judiska församlingen väntas också få ett förstärkt stöd med 450 000 kronor för att fortsätta sitt arbete med kunskapsspridning inom ramen för Levande historia.

Till hösten kommer en större kommunal handlingsplan för rasism där arbetet mot antisemitism också ingå.

– Vi ser en ökande rasism även på andra områden – bland annat afrofobi och islamofobi – det är en ökande polarisering som är viktig att mota. Det är vi demokrater mot antidemokrater, säger Daniel Bernmar.

ANNONS