Göteborg saknar plan för IS-krigare

ANNONS
|

Enligt Säpo har åtminstone 150 svenskar rest till Syrien och Irak för att strida med grupper anslutna till Islamiska staten. Räknar man med obekräftade resor kan det röra sig om så många som 300. Göteborg har pekats ut som överrepresenterat i den statistiken.

– Precis, och det ser ju vi också, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo.

Läs också: Inga åtal väckta mot hemvändare

Enligt Milder kan ett 100-tal svenska IS-krigare åter vara på svensk mark, hälften av dem är bekräftade hemvändare. Men vad gör kommunen när de kommer hem?

Zan Jankovski är sedan i mars anställd som regional samordnare mot våldsbejakande extremism i Göteborg.

ANNONS

– Det är ju ett av de uppdrag som vi ska titta närmare på, dels vad som finns och dels vad som är lämpligt att göra. Men också omvänt – vad är direkt olämpligt att göra, säger han.

– För tillfället kan man säga att vi hanterar det här i den mån vi vet något. Det är inte så att hemvändare, än så länge i alla fall, kommer och säger ”här är jag, jag har varit i Syrien, ta hand om mig”.

Tillsammans med Haisam A-Rahman, som nyligen också tillsatts som regional samordnare, har Jankovski fått i uppdrag att samordna stadens arbete mot våldsbejakande extremism. Den stora frågan just nu är hur man hanterar svenskar som reser för att strida i Syrien och Irak – och dem som återvänder.

– Vår inriktning än så länge är att vi ska hantera den här typen av frågor och personer inom ordinarie strukturer. Det kan till exempel vara socialtjänst, sjukvård eller andra mottagningar, säger Jankovski.

I förra veckan presenterade Stockholms stad en strategi mot våldsbejakande extremism. I den talades om vikten av ”samarbete mellan socialtjänstens försörjningsstöd, Jobbtorg och andra insatser vid arbetsmarknadsförvaltningen, samt länk till Arbetsförmedling”, men också boendefrågan – vilket gjorde att strategin utsattes för hård kritik för att hjälpa krigsförbrytare till jobb. GP:s ledarskribent Alice Teodorescu skrev bland annat att ”sällan har så mycket naivitet fångats så koncist”.

ANNONS

Zan Jankovski vill inte uttala sig om Stockholms strategi, men säger att frågan generellt behandlas förenklat i media.

– Det låter ibland som att det kommer tillbaks ett antal IS-krigare och kommunen står beredd att ge dem både jobb och bostäder och allt vad det är. Så ser verkligheten definitivt inte ut, åtminstone inte så som jag känner till den i Göteborg, säger han.

I Göteborg finns dock ingen övergripande skriftlig strategi motsvarande den som antagits i Stockholm.

– Vi har inte kommit lika långt som Stockholm där, säger Jankovski.

När GP ringer till tre olika socialtjänster i Göteborg – Angered, Västra Hisingen och Östra Göteborg – så har ingen av dem varit i kontakt med hemvändande IS-krigare. Ingen av dem har heller någon skriftlig plan för hur man ska hantera den typen av ärenden eller individer. Samtliga hänvisar till Zan Jankovski.

– Vi vet att vi har återvändare men de har inte kommit i kontakt eller sökt kontakt med oss, säger Andreas Lökholm, sektorschef för individ- och familjeomsorg i Östra Göteborg.

Lena Säljö har samma tjänst i Västra Hisingen.

– Vi ser till att alla våra medarbetare är väl medvetna om att kommer någon hem så ska vi direkt mobilisera och designa ett upplägg tillsammans med de personer som finns centralt (regionala sam-ordnare), men vi har ingen organisation utöver den vanliga eller så, säger hon.

ANNONS

Om någon kommer i kontakt med er – vad händer?

– Då skulle en socialsekreterare direkt sätta sig ned med personen, ringa dem som jobbar med det här (regionala samordnare) och fråga hur vi ska göra det här på bästa sätt.

Så det finns ingen färdig plan – ”det här ska vi göra”?

– Vi har en beredskap att hjälpa människor i alla svårigheter men när sådana här personer kommer hem blir det en extremsituation. Vi har ju kunskap att möta människor, men behöver ha in lite sakkunskap och då finns den centralt i Göteborg i form av de nya samordnarna. Så sett har vi ju en plan, även om det inte finns någon skriftlig handlingsplan.

Ni vet hur ni ska agera initialt, men det finns ingen utarbetad plan för vad som händer efter det?

– Så kan man säga.

Säpo å sin sida arbetar aktivt med att söka upp de personer som återvänder från strider i Syrien och Irak.

– Vår ambition är att träffa alla som har rest och återvänt till Sverige och hålla frivilliga samtal med dem, säger Fredrik Milder.

Hur många av de 50 bekräftade hemvändarna som Säpo faktiskt pratat med kan Milder inte svara på, men säkerhetspolisen jobbar med att bedöma om det finns avsikter och förmåga att utföra terrorattentat mot Sverige eller väst hos dem som återvänder.

ANNONS

– Det är dock viktigt att påpeka att det är ett fåtal av dem som återvänder som utvecklar en avsikt att begå terrorattentat mot Sverige. Men det är ju de personerna vi arbetar för att hitta och följa, säger Milder.

Har ni lyckats stoppa några hemvändare med sådana intentioner?

– Jag vill inte gå djupare in på de möjliga attentatsavsikter som har funnits.

Men det har funnits sådana avsikter?

– Precis. Det har det.

ANNONS