Byggtakten av nya hyresrätter går långsamt i Göteborg.
Byggtakten av nya hyresrätter går långsamt i Göteborg. Bild: Elisabeth Alvenby

Göteborg sämst bland storstäderna på att bygga hyresrätter

Av Sveriges tre största städer är Göteborg klart sämst på att bygga nya hyresrätter, det visar en kartläggning som Hem och Hyra gjort.

ANNONS
|

Tidningen har jämfört hur många hyresrätter Stockholm, Göteborg och Malmö byggt sedan 2014.

Resultaten är slående. Räknat per invånare i de tre städerna har Stockholm och Malmö byggt mer en dubbelt, respektive tre gånger så mycket, som Göteborg.

LÄS MER:Hyresgästföreningen vill se politisk handlingskraft

Hem och hyra har även undersökt byggtakten i de tre städerna, och kan efter det konstatera att den ökat i Stockholm och Malmö, samtidigt som utveckling stått stilla i Göteborg.

Från 2014 till 2017 byggde Göteborg totalt 1920 hyresrätter, vilket innebär 3,4 lägenheter per 1000 invånare – att jämföra med Malmö där siffran var 11,8.

Ulf Kamne (MP), kommunalråd i Göteborg med ansvar för stadsutvecklingen, är kritisk.

ANNONS

– Vi har byggt katastrofalt lite hyresrätter i Göteborg under många år. Numera krävs det 50 procent hyresrätter för att få markanvisning av fastighetskontoret, men det är en enorm fördröjning. Det vi gör nu får effekt först om 5–10 år. Jag personligen har insett att jag tidigare underskattat tidsaspekten, säger han till tidningen.

Dyrt att hyra nybyggt

LÄS MER: Nya Göteborgsmodellen ska ge 7 000 bostäder

En anledning är att stadens förvaltningar inte går i takt, menar Kamne.

– Trafikkontoret hinner till exempel inte med att bygga ut gator och torg i den takt som behövs för att nya hus ska kunna uppföras, säger Ulf Kamne.

Man har också jämfört medelhyran för en nybyggd tvåa i de tre städerna. Stockholm är dyrast med en snitthyra 9 494. I Göteborg får man i snitt betala 9 116 kronor för en nybyggd tvåa.

Hem och Hyras undersökning visar på lika stora skillnader mellan Göteborg och Malmö även när man räknar in det som ännu inte är färdigbyggt.

I Göteborg genomförs nu satsningar för ett ökat bostadsbestånd. I september 2017 togs det första spadtaget för Projekt 2021, som syftar till bättre samverkan mellan kommunen och byggbolag, med planen att 7 000 bostäder ska byggas fram till Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Av dessa beräknas en tredjedel bli hyresrätter.

ANNONS
ANNONS