Årets varmaste dag. Göteborg var näst varmast i hela Europa under torsdagen. 28,8 grader uppmättes vid 16-tiden.
Årets varmaste dag. Göteborg var näst varmast i hela Europa under torsdagen. 28,8 grader uppmättes vid 16-tiden. Bild: Solum

Göteborg näst varmast i hela Europa

Med 28,8 grader som högsta uppmätta temperatur var Göteborg inte bara varmast i Sverige, utan också näst varmast i hela Europa under torsdagen.

ANNONS
|

Toppnoteringen uppmättes vid 16-tiden på torsdagen. Näst varmast i Sverige var Borås som hade 27 grader som högst, och trean Ullared som hade 26,9 grader som topp.

Vi stod oss också väl internationellt.

– En kul grej också att Göteborg var näst varmast i hela Europa under torsdagen, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Med 28,8 grader trumfades Göteborg endast av Voznesensk, en stad i södra Ukraina, som hade 29,4 grader. Det är även årets toppnotering hittills i Sverige.

Göteborg var varmast i Sverige även under onsdagen, då med 26,6 grader. Enligt Ian Engblom, meteorolog på Foreca, har värmen dels haft att göra med en varm luftmassa som dykt upp söderifrån, kombinerat med ett soligt väder och vindar som blåst in från Skåne.

ANNONS

– Exempelvis hade Hörby i Skåne runt 23 grader, så vinden har värmts upp med tre grader på vägen till Göteborg. Det är ändå en tydlig skillnad, sa Ian Engblom till GP angående onsdagens värme.

Svalare temperaturer till helgen

Den som inte passat på att njuta av solen får nu stå sitt kast, för redan på fredagen väntas betydligt svalare temperaturer.

– Som det ser ut nu får vi runt 15 till 18 grader i Göteborg. Under natten och på fredag förmiddag kan det även bli en del regn, säger Ian Engblom.

Ett åskväder är dessutom på väg från norr och befinner sig nu i Bohuslän och Värmland.

– På Orust åskar det rejält just nu. Under natten kan det nog dyka upp en del åska även i Göteborg, säger Ian Engblom vid 21.30 torsdagskvällen.

Under helgen väntas det ostadiga vädret hålla i sig med risk för en del skurar och temperaturer på runt 15 grader.

När kommer värmen tillbaka?

– Måndag blir ganska varmt, då kan vi nog komma upp i 25 grader i alla fall, säger Ian Engblom.

ANNONS